2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăContributia la pensii va fi garantata, nu si castigul

Contributia la pensii va fi garantata, nu si castigul

Autoritatile au cazut de acord cu privire la infiintarea unui fond care sa garanteze contributia la sistemul obligatoriu de pensii private, dar nu agreeaza ideea garantarii de catre administratori a unui nivel de randament, deoarece ar forta regulile pietei libere.  "Fondul de Garantare pentru Pilonul II va fi infiintat in curand, legislatia urmeaza sa intre in Parlament, iar in cel mult doua luni va intra in dezbatere publica", a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in cadrul unei conferinte despre pensii private, organizata de Mediafax. Fondul de Garantare are rolul de a asigura, in situatii neprevazute, mentinerea valorii contributiei nete a participantilor (contributia bruta minus comisioanele administratorilor). Fondul de Garantare va functiona global, la nivelul tuturor gestionarilor de pensii private obligatorii, iar contributia la Fond va apartine exclusiv administratorilor. Pentru inceput contributia administratorilor va fi de 1% din capitalul social, iar apoi se va calcula in functie de activele nete ale fondurilor.

"Cum in nici o tara din lume bancile nu te pot proteja de inflatie, nici sistemul de pensii nu poate asigura un anumit randament. Eu am incredere in economia romaneasca. Sistemul de pensii trebuie lasat liber, sa vedem ce randamente se obtin si apoi sa vedem ce putem imbunatati", a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. Vosganian sustine ca sistemul de pensii este ferit de riscurile crizelor financiare, nu este  influentat de arbitrajul politic si "extragerea a 6% (n.r. – contributii catre Pilonul II) din 29% (totalul contributiilor pentru asigurari sociale) nu va afecta bugetul asigurarilor sociale".  Crearea unui fond de garantare dupa modelul bancilor este necesara si pentru a proteja o industrie care a fost lovita de criza in anii ’90. Cazurile SAFI si FNI au afectat increderea oamenilor in fondurile de pensii private, a declarat Aurel Gubandru, sef al Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor. "Statul a luat masuri ca banii oamenilor sa nu mai ajunga la institutii gen SAFI sau FNI si, de aceea, a creat CSSPP", a mai spus Gubandru.

"Anul trecut a inceput reforma pensiilor. Am avut recalcularile si apoi majorarile, care nu ar fi fost posibile daca nu aveau un corespondent in cresterea castigurilor salariale", a afirmat seful MEF. Vosganian a adaugat ca 2007 a fost primul an in care numarul salariatilor a depasit numarul pensionarilor de la bugetul de asigurari sociale.
"Din ianuarie 2009 chestiunea pensiilor nu va mai fi o miza pentru campania electorala. Este prevazut ca in ianuarie 2009 pensia medie sa reprezinte 66-70% din salariul mediu net, iar conform constructiei pana in 2020, orice majorare peste nivelul prevazut in program nu este sustenabila", a conchis Vosganian.
De asemenea, ministrul a afirmat ca "in ultimii ani am avut 0,2-0,3% crestere pe segmentul bugetului de asigurari sociale peste nivelul istoric datorita largirii bazei de impozitare, a cresterii numarului de salariati si, nu in ultimul rand, datorita bunei administrari".
"In primele doua luni din 2008 am reusit sa platim pensiile fara sume de la bugetul de stat", a incheiat seful MEF.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă