Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) a anuntat, pentru primele noua luni ale acestui an, un total al contractelor de leasing incheiate de 860,5 milioane euro, in conditiile unui volum al bunurilor finantate de 706,5 milioane euro.
Intr-un comunicat al asociatiei se mentioneaza ca membrii ASLR, respectiv 38 de societati, detin 54% din industria romaneasca a leasingului. Pe total piata, companii membre ASLR si societati nemembre, se estimeaza o valoare a contractelor de leasing de aproape 1,6 milioane euro.
„Realizarile pietei de leasing pe primele noua luni ale acestui an reprezinta aproape 90% din totalul anului 2004”, se precizeaza in comunicatul ASLR. Aceeasi sursa releva faptul ca 63% din total piata reprezinta valoarea bunurilor finatate in leasing pentru persoane juridice, 26% reprezinta finantarile acordate sectorului public si ONG-urilor, iar diferenta de 11% – persoane fizice.
Finantarile auto, motorul pietei de leasing
Din analiza datelor furnizate de membrii ASLR rezulta ca cel mai important segment al pietei de leasing continua sa il reprezinte cel al autovehiculelor. Ponderea acestui segment a ajuns, la finele trimestrului III din 2005, la o pondere de peste 90%, in scadere fata de anul 2004, cand cota detinuta era de 92,7%. „Aceasta scadere este compensata prin evolutia pozitiva a ponderii finantarilor in leasing destinate zonei echipamentelor industriale, unde s-a inregistrat o crestere de la 4% la aproape 6% in total vanzari”, se arata in comunicatul ASLR. In ceea ce priveste leasingul imobiliar, desi se situeaza la un nivel scazut ca pondere in total finantari, sub 1%, s-a inregistrat o usoara crestere fata de anul trecut, atat pe segmentul birouri, cat si pe cel rezidential.
Pe piata romaneasca a leasingului activeaza aproximativ 200 de societati, structurate astfel: firme de leasing afiliate unor banci, companii afiliate unor producatori sau furnizori de produse si societati independente. In ASLR, cea mai mare cota – 75% – o detin firmele de leasing independente, urmate de companiile afiliate unor producatori – 15% si de cele afiliate bancilor, cu 10%.