-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăContext extern: Barilul de petrol a urcat la 127 de dolari

Context extern: Barilul de petrol a urcat la 127 de dolari

Propunerile de coborare a plafonului de productie in Iran si politicile fiscale invechite in Rusia duc la o destabilizare a raportului cerere si oferta pe piata petrolului.

Pretul petrolului continua sa creasca, atingand ieri un nou record de aprope 127 de dolari pe baril, dupa declaratia Iranului, stat membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care a anuntat ca studiaza un plan privind reducerea productiei de titei.
Pretul titeiului tranzactionat pe piata americana a crescut cu 1,43 dolari/baril, pana la 125,66 dolari/baril, dupa ce a atins nivelul-record de 126,98 dolari/baril. Petrolul Brent tranzactionat la Londra s-a scumpit cu 1,01 dolari/baril, pana la cotatia de 123,92 dolari/baril.

Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a spus ca expertii studiaza o propunere privind scaderea plafonului de productie de titei a Iranului, potrivit agentiei de stiri Fars. "A existat o astfel de propunere si este in curs de revizuire de catre experti", a declarat Ahmadinejad, care a vorbit despre posibilitatea ca al patrulea producator de titei din lume sa isi reduca productia.
Pe data de 6 mai, Arjun Murti, analist la Goldman Sachs (GS), a afirmat ca pretul petrolului ar putea ajunge si la 200 dolari/baril, in situatia economica de fata. "Preturile ar putea oscila intre 150 si 200 de dolari pe baril, in cazul in care criza intre cerere si oferta nu se aplaneaza", a declarat reprezentantul GS.
Specialistii in domeniu sunt de parere ca cel mai mare catalizator al pretului petrolului este diferenta foarte mare dintre cerere si oferta, pretul dolarului trecand pe locul doi. Alt element care a influentat cresterea atat de mare din ultimii ani il reprezinta si tensiunile politice din Iran si Irak.

Totodata, productia de petrol a Rusiei, unul dintre cei mai mari exportatori din lume in acest domeniu, a intrat intr-un declin care va continua si in perioada urmatoare, a declarat Vagit Alekperov, presedintele Lukoil. Acest impas este cauzat de politicile fiscale care nu permit companiilor petroliere sa investeasca in proiecte noi de productie.
"Din pacate, din cauza politicilor fiscale, am intrat in faza de declin a productiei, astfel, din cauza ca investitiile existente nu sunt suficiente pentru a lansa noi proiecte si pentru a mentine productia la zacamintele existente", a declarat Alekperov.
Companiile petroliere ruse au facut multe apeluri la guvern pentru a modifica legislatia fiscala, care nu a fost schimbata de multi ani, in ciuda majorarii costurilor si a inflatiei care a afectat marjele de profit.

MOTIVE
» Productie insuficienta
Analistii in domeniul titeiului sustin ca factorul care a influentat cel mai puternic pretul petrolului este diferenta mare intre cerere si oferta. Acest lucru este provocat de conflictele regionale din Asia Centrala si Africa si de imposibilitatea companiilor mari din Rusia de a investi in proiecte noi.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă