Consumul casnic de bunuri de uz curent a scăzut cu 5%, în monedă naţională, în primele trei trimestre ale anului 2010, comparativ cu perioada similară a anului precedent, potrivit unui studiu al companiei GfK, anunţă Mediafax.
„În ultimii doi ani, consumatorii români au trecut de la şoc la obişnuinţă în privinţa crizei. Între timp au devenit atenţi şi exigenţi cu achiziţiile lor, şi-au moderat consumul, dar încă mai găsesc bani pentru produsele de bază”, a declarat într-un comunicat Raluca Răschip, consumer tracking director la GfK România.
Segmentul alimentelor din grupa de bază a fost cel mai puţin afectat de scăderea cheltuielilor şi s-a diminuat cu 3% în perioada ianuarie – septembrie 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009. Produsele pregătite acasă, care înseamnă 22% din valoarea produselor alimentare de bază, reprezintă alternativa pentru a face faţă crizei şi a susţine consumul, conform studiului.
În schimb, produsele neesenţiale non-alimentare au înregistrat cea mai mare scădere valorică (cu mai mult de 9%), principalul motiv fiind o frecvenţă de cumpărare mai mică.
Mărcile proprii au început să fie alternativa la mărcile naţionale. Deşi ponderea valorii mărcilor proprii în total FMCG este una dintre cele mai mici din Europa de Est (5%, faţă de 18%), evoluţia a fost accelerată în cursul anului 2010 de la 4% în luna ianuarie 2010 la aproape 7% în septembrie.
Există, de asemenea, unele diferenţe pe categorii. În timp ce în segmentul produselor alimentare mărcile proprii s-au dezvoltat deoarece au fost cumpărate mai des, pentru produsele non-alimentare au fost atraşi mai mulţi consumatori. Smântâna, ketchup-ul şi prosoapele de bucătărie sunt unele dintre categoriile cu cea mai mare creştere în cota mărcilor proprii.
„O privire asupra structurii outlet-urilor din România în ultimii ani arată o dezvoltare extrem de dinamică a comerţului modern de la 33% în 2006 la 45% cotă de piaţă în 2010. Principalul motor a fost expansiunea hypermarket-urilor şi a magazinelor de tip discounter, în detrimentul supermarketurilor şi al magazinelor alimentare mici”, se arată în studiul GfK.
Urmând tendinţa regiunii, magazinele de tip discounter au reprezentat formatul câştigător în perioada de criză, dar cota acestora în România (10%) este mai mică decât nivelul mediu din Europa de Est, de 17%.
Pe de altă parte, piaţa românească de retail este încă foarte fragmentată, cu top 5 retaileri care acoperă doar 22% din FMCG, comparativ cu 70% în Slovacia.
„Există încă loc pentru noii veniţi, în timp ce concurenţa se va intensifica în următorii ani”, adaugă Raluca Răschip.
Studiul are la bază informaţii obţinute prin monitorizarea consumului casnic a aproximativ 90 categorii de bunuri de larg consum prin intermediul cercetării de tip Panel de Consumatori a GfK România, pe un eşantion de 2,200 gospodării, reprezentativ la nivel naţional.
GfK România, fondată în 1992, face parte din grupul internaţional GfK. Înfiinţat în 1934 ca primă companie de cercetare de piaţă în Germania, grupul GfK are în prezent mai mult de 150 de sucursale în 100 de state de pe cinci continente şi este una din cele mai mari organizaţii de cercetare de piaţă din lume.