12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăConsultant fiscal: Reducerea CAS nu va creşte numărul locurilor de muncă

Consultant fiscal: Reducerea CAS nu va creşte numărul locurilor de muncă

Instituţiile bancare, companiile IT şi cele din sectorul petrol şi gaze au resimţit cel mai mult beneficiile reducerii CAS datorate de angajator, se arată într-un studiu al companiei Accace. Consultantul fiscal Dan Schwartz spune că un alt câştigător este chiar statul, în calitate de angajator, în instituţiile în care lefurile depăşesc salariul mediu pe economie.

Economia făcută de companii prin reducerea cu 5% a CAS datorată de angajator nu se va transforma în majorări salariale şi nici nu va genera noi locuri de muncă, a declarat, pentru România liberă, consultantul fiscal Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot România. Acesta a explicat de ce declaraţiile făcute de politicieni nu se vor transpune în realitate: "Reducerea CAS-ului s-a simţit mai mult la companiile care au fondul de salarii mai mare. Unul dintre beneficiari este statul. Însă, nu vom observa o creştere a numărului locurilor de muncă sau majorări salariale, aşa cum s-a spus. În sectorul privat, companiile vor utiliza sumele astfel economisite pentru continuarea activităţii, şi nu pentru a face angajări sau a majora salarii. Nici un angajator nu creşte salariile dacă nu are un motiv anume. Unele firme vor folosi banii respectivi pentru a-şi rambursa creditele sau pentru a achiziţiona materie primă. În sectorul de stat banii vor fi folosiţi la rectificările bugetare. Cum vor fi aceştia cheltuiţi? Greu de spus, fiindcă nu ştim cu exactitate nici cum sunt utilizaţi banii de la buget".

În schimb, Andreea Păun, payroll supervisor în cadrul Accace, este de părere că „deşi pe termen scurt companiile nu au reinvestit sumele economisite, cu siguranță în următoarea perioadă și pe termen lung acest lucru se va reflecta în măsuri precum crearea de noi locuri de muncă, acordarea de beneficii angajaților performanți, investiții în echipamente și tehnologie. Mai mult, măsura reducerii CAS datorate de angajator este cu adevărat apreciată și de investitorii străini, care însă speră ca acest lucru să nu ducă în viitor la creșterea altor taxe care să acopere această diminuare“.

Salarii mari, beneficii mari

Consultanţii companiei Accace au calculat că în cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 de lei, un angajator a făcut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 lei pe lună, costul total salarial scăzând de la 3.834 lei la 3.684 lei/lună. Astfel, după 6 luni, angajatorul a obţinut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 lei/angajat. În cazul companiilor mici, cu angajaţi având salariul minim pe economie, au înregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar în perioada octombrie-decembrie 2014, iar începând cu luna ianuarie 2015 efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a creşterii salariului minim pe economie de la 900 lei la 975 lei. Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, când pentru un salariu de 900 lei/lună costul total salarial era 1.150 lei, pentru salariile plătite de angajator începând cu luna ianuarie 2015 angajatorii au înregistrat un cost salarial suplimentar de 46 lei/lună. Concret, după 6 luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, ci de o creştere per ansamblu cu 3 lei/angajat.

"Putem constata astfel că efectele pozitive ale reducerii CAS se resimt în special în companiile unde nivelul salarial este ridicat şi foarte ridicat, respectiv din domenii precum financiar, IT sau extracţia petrolului şi a gazelor, în timp ce companiile unde nivelul salarial este aproape de minim au înregistrat chiar creşteri ale costurilor salariale, comparativ cu luna septembrie 2014", spune Andreea Păun.

Cele mai citite

Emmanuel Macron vrea să meargă în China pentru a convinge Beijingul să intervină în oprirea războiului din Ucraina

Emmanuel Macron intenționează să călătorească în China în cursul acestui an, având ca obiectiv convingerea liderului chinez Xi Jinping să exercite presiuni asupra Rusiei...

Căile ferate rămân pe linie moartă: modernizarea, la jumătate față de cea a autostrăzilor

Anul trecut au fost recepționați de trei ori mai puțini kilometri de cale ferată modernizată, decât de autostrăzi și drumuri expres Conform publicației Club Feroviar,...

Cum te poți asigura opțional la sănătate în 2025 dacă nu ai venituri fiscalizate

Persoanele care nu au venituri fiscalizate și care nu beneficiază de exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pot opta...
Ultima oră
Pe aceeași temă