0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConstructiile cresc afacerile pe piata ascensoarelor

Constructiile cresc afacerile pe piata ascensoarelor

Ritmul de constructii tot mai alert a dus la dezvoltarea pietei ascensoarelor, precum si a serviciilor legate de intretinerea si buna functionare a acestor echipamente. Cele mai mari firme producatoare din lume sunt deja prezente in Romania. Pretul unui ascensor depinde de numarul de persoane transportate, de viteza de deplasare sau de materialul din care este fabricat. De exemplu, un ascensor pentru 6 persoane, la o cladire de 6 etaje costa aproximativ 25.000 de euro, iar pentru o cladire de 14-18 etaje, 70.000 de euro.

Majoritatea echipamentelor, din import

çn ciuda faptului ca si la noi in tara au existat inainte de ‘89 cel putin patru firme producatoare de ascensoare, in prezent, s-a ajuns sa se importe foarte mult, dat fiind ca productia autohtona nu asigura calitatea si performantele solicitate de clientii tot mai pretentiosi. çn aceste conditii, majoritarea firmelor romanesti se ocupa de importarea, asamblarea si instalarea acestor echipamente importate. Cel putin 42 de firme isi impart aceasta piata, avand zeci de angajati si cifre de afaceri cuprinse intre 5-10 milioane de euro. "Majoritatea ascensoarelor sunt importate pe parti componente si instalate in tara, de firme romanesti", spune Gheorghe Margarit, directorul general al unei firme din domeniu. "Cele importate sunt mult mai fiabile, mai performante, sunt construite dupa normele europene si au viteze de deplasare mai mari", adauga Gheorghe Margarit. Daca ascensoarele din imobilele construite inainte de anii ‘90 au o viteza de deplasare de 1 m/s, cele de astazi se deplaseaza cu 1,6 m/s pana la 2,5 m/s – 4m/s. çn plus, sunt foarte silentioase. Performanta mondiala este, insa, mult mai mare, de 17 m/s. Cabinele de pe piata sunt foarte estetice si, fie ca sunt din inox, fie din sticla (cabine panoramice) dau un sentiment deosebit de confort.

70.000 de euro, un ascensor pentru 18 etaje

Ascensoarele se executa la comanda, la firmele specializate, fiecare fiind in felul sau un unicat. Investitorii romani sunt din ce in ce mai pretentiosi, isi doresc ascensoare din ce in ce mai performante, iar oferta este foarte cuprinzatoare. Exista solicitari pentru ascensoare care merg din subsolul 1 sau 2, in special pentru imobilele cu parcari subterane, dar si cu intrari in magazine si in parcari supraterane. A crescut si numarul persoanelor care isi construiesc locuinte cu mai mult de un etaj si care-si instaleaza ascensoare cu intrare din garajul subteran. Exista o cerere si pentru ascensoare cu pereti din sticla – cabine panoramice – care se pot amplasa fie in atrium, fie la exterior. Pretul unui ascensor depinde de numarul de persoane transportate, de numarul de etaje si de viteza de deplasare, de materialul din care este fabricat, dar si de accesorii: cutii de comanda, de design-ul ledurilor, de spoturi, de oglinzi, toate contribuind la stabilirea unui pret. De exemplu, un ascensor pentru 6 persoane, la o cladire de 6 etaje costa aproximativ 25.000 de euro, iar pentru o cladire de 14-18 etaje, 70.000 de euro.

Nu este necesar avizul ISCIR

çn anul 2005, in Romania au fost montate 642 ascensoare, conform ultimei statistici a Inspectiei de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat (ISCIR). çn 2003 se importau lifturi in valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro, iar in 2004 s-a depasit cifra de 12 milioane de euro. Din anul 2005, nimeni nu mai tine aceasta "evidenta", deoarece conform unei hotarari de Guvern din iulie 2005 importatorii de astfel de echipamente nu mai au nevoie de avizul ISCIR, ci de un certificat eliberat de inspectoratele teritoriale, precizeaza Leonard Popescu, inspector de specialitate. çn opinia sa, piata ascensoarelor a crescut in 2006, dar nu crede ca cifra s-ar fi dublat fata de 2005.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă