2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConsiliul Concurentei vrea sa ieftineasca mutarea ipotecilor

Consiliul Concurentei vrea sa ieftineasca mutarea ipotecilor

Institutia va incepe discutii cu notarii pentru a diminua taxele percepute in cazul mutarii ipotecilor intre banci de catre clientii care isi refinanteaza creditele ipotecare.

 

Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, sef al Consiliului Concurentei, nivelul taxelor notariale in cazul mutarii ipotecilor este in medie de 1.000 euro. Totodata, institutia doreste sa elimine si sa limiteze comisionul de rambursare anticipata perceput de banci la  creditele de consum vechi si la cele ipotecare. Consiliul va incepe discutii cu Protectia Consumatorilor, dar si cu bancherii pentru a legifera  limitarea sau desfiintarea comisioanelor de rambursare anticipata si in cazul creditelor angajate inainte de adoptarea unui proiect de act normativ in domeniu. Acesta transpune in legislatia noastra o directiva europeana. In forma actuala, proiectul prevede limitari sau eliminari ale comisionului doar pentru creditele de consum angajate dupa intrarea sa in vigoare. Proiectul de ordonanta de urgenta, elaborat de catre Protectia Consumatorului, va intra in aplicare in luna iunie.

 

Pana in septembrie bancile urmeaza sa modifice in concordanta  proiectele de contracte. Directiva  2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului  devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie. O a doua prevedere pe care Consiliul Concurentei o vrea introdusa in noua ordonanta este extinderea aplicabilitatii si la creditele ipotecare, precum si imobiliare, actuala forma a proiectului facand referire doar la cele de consum. "Vrem sa crestem sfera de aplicare si sa o aplicam si creditelor care se dau deja. Sunt credite luate pe 25-30 de ani, acum doi ani, aceasta ar insemna sa mai stam 28 de ani cu creditul. Vom insista ca aceste doua principii sa fie mentinute in monentul in care intra in vigoare ordonanta", a spus ieri Bogdan Chiritoiu. "Consiliul Concurentei sustine aceste propuneri de modificare a legislatiei in domeniu.

 

Chiar daca Asociatia Romana a Bancilor s-a aratat rezervata, cred ca vom gasi intelegere si toti factorii implicati vor fi rezonabili", a afirmat Chiritoiu. Bancile nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%. Viitorul act normativ va reglementa informatiile ce trebuie oferite consumatorilor in stadiu precontractual, informatiile ce trebuie incluse in contractele de credit, precum si in publicitatea aferenta. De asemenea, vor fi reglementate aspecte referitoare la dobanda si la comisioane, precum si formula de calcul a dobanzii anuale efective.

Bancile vor fi obligate sa intocmeasca acte aditionale la contractele actuale in termen de 90 de zile de pe 11 iunie, data la care va intra in vigoare noul act normativ. Adaugirile vor stabili formula de calcul al dobanzilor in raport cu Euribor si Robor, plus o marja fixa. Va fi instituit, de asemenea, dreptul consumatorului de a se retrage din contractul de credit fara motiv in termen de 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Călin Georgescu vrea schimbarea Constituției

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a afirmat, miercuri, că în cazul în care ar deveni şef al statului, ar lua în calcul un...

Israel: Liderul opoziției îngrijorat de restrângerea libertății presei

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, şi-a exprimat miercuri temerile cu privire la o serie de propuneri guvernamentale despre care crede că vor restrânge şi...

Avertisment dur de la Departamentul de stat al SUA: Parteneriatul Strategic cu România este în pericol

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă