Institutiile financiare nebancare (IFN) vor avea acces la activitatea de creditare numai si numai conform unui regim identic cu cel al institutiilor de credit, precum si conform unor conditii minime, uniforme si nediscriminatorii de participare pe piata creditarii.
Senatul si Comisia pentru buget a Camerei Deputatilor au votat si aproape au finalizat adoptarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Lipsa unei reglementari in domeniu a facut ca multe entitati cu activitati de creditare sa fie puse in situatia sa nu respecte cerintele de prudenta si nici sa raporteze vreunei autoritati date privind creditele acordate. O astfel de situatie poate conduce la cresterea riscului ca unii cetateni sa se indatoreze mai mult decat le permite capacitatea financiara de a rambursa creditele contractate.
O alta prezentare pe piata
Legea votata de deputati introduce obligativitatea ca asemenea entitati al caror obiect de activitate este unic si se refera la activitatea de creditare sa includa in denumirea lor sintagma „institutie financiara nebancara” sau abrevierea IFN. Sintagma „institutie financiara nebancara” va fi folosita in denumire, antet, acte oficiale, contracte ori alte documente similare, reclame sau in publicitate numai de institutiile financiare nebancare. Deputatii din Comisia pentru buget au apreciat ca astfel se solutioneaza necesitatea crearii unui instrument de verificare, prin faptul ca monitorizarea se va putea realiza pe baza codurilor CAEN pentru toate IFN inregistrate la Registrul Comertului. In cazul IFN ce fac obiectul inscrierii in registrul de evidenta, cum este cazul caselor de amanet, completarea denumirii cu sintagma „institutie financiara nebancara” este optionala. Dar IFN li se interzice categoric sa foloseasca in denumire, antet sau in alte atribute de identificare orice cuvinte si expresii care ar induce publicul in eroare cu privire la statutul ori la activitatile si operatiunile lor.
O exceptie la emiterea de obligatiuni
IFN li se interzice desfasurarea de activitati de atragere de depozite ori alte fonduri rambursabile de la public; li se interzice emiterea de obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati, in intelesul legii privind piata de capital; li se interzice sa includa in obiectul principal de activitate alte activitati decat cea de acordare de credite; li se interzice includerea in obiectul secundar de activitate a oricarei alte activitati decat a celor aferente creditelor de consum, emiterii si administrarii cardurilor de credit pentru clienti, a operatiunilor cu bunuri mobile si imobile (inchirieri de bunuri mobile si imobile catre terti etc.), precum si a activitatilor prevazute prin legi speciale aplicabile. Referirea la legile speciale a fost facuta de deputati in mod expres pentru casele de ajutor reciproc ale pensionarilor (Legea 540/202), fapt ce permite acestei categorii de entitati sa includa in obiectul lor de activitate si a alte tipuri de activitati, care nu sunt conexe activitatii de creditare, dar care au un pronuntat caracter de protectie sociala, care s-a dorit a fi pastrat.