33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConcurenţa sancţionează companiile petroliere cu 205 milioane euro. Chiriţoiu: "Este foarte posibil...

Concurenţa sancţionează companiile petroliere cu 205 milioane euro. Chiriţoiu: “Este foarte posibil sa ajungem in instanta. Într-o lună vor primi motivarea noastră”

UPDATE 3. Rompetrol, una din cele şase companii petroliere sancţionate de Consiliul Concurenţei în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor, a anunţat că va contesta în instanţă decizia autorităţii, pe care o consideră nelegală şi neîntemeiată. “Activităţile comerciale desfăşurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate întotdeauna în strictă conformitate cu dispoziţiile legale. Rompetrol nu a fost informată cu privire la existenţa unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzină Premium E4 şi nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun”, arată un comunicat al companiei, citat de Mediafax.

—–

UPDATE 2. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că amenda dată companiilor petroliere “este singura de acest gen dată in UE. Suntem singurii care am găsit dovezi directe ale unor înţelegeri între companii.” Chiriţoiu a mai spus că se aşteaptă ca firmele sancţionate să facă contestaţie. “Este foarte posibil să ajungem în instanţă. Într-o lună vor primi motivarea noastră. Din acel moment vor avea 30 de zile la dispoziţie să decidă dacă atacă în instanţă sau nu,” a spus şeful Concurenţei, citat de HotNews.ro.

Dacă vor contesta în instanţă decizia Consiului Concurenţei, companiile sancţionate trebuie să depună o cauţiune reprezentând 10% din valoarea amenzii.

“România e o economie de piaţă şi fiecare companie face ce vrea cu marfa ei. Ceea ce interzice însă legea concurenţei este ca firmele concurente să schimbe informaţii şi să-şi armonizeze comportamentul”, a adăugat şeful Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu a precizat că, deşi nu a participat la discuţiile dintre companii, Rompetrol a fost sancţiontă “pentru că ştia ce fac ceilalţi şi a acţionat în consecinţă”.

—–

UPDATE Consiliului Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează circa 800 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, informează Mediafax. Cea mai mare amendă a primit-o Petrom, a precizat Chiriţoiu.

Sancţiunea reprezintă un record la nivelul Uniunii Europene.

—-

Consiliul Concurenţei va prezenta astăzi concluziile investigaţiei privind o posibilă înţelegere pe piaţa carburanţilor. Raportul de investigaţie finalizat vizează o înţelegere între companii şi care a avut ca rezultat retragerea de la comercializare a sortimentului de benzină Eco Premium.

Legislaţia prevede aplicarea unei amenzi maxime de 10% din cifra de afaceri totală pe anul anterior sancţionării, însă recent, preşedintele autorităţii naţionale de concurenţă a declarat că nu recomandă aplicarea amenzii maxime. Decizia finală aparţine însă Plenului Concurenţei.

Potrivit Hotnews, care citează surse proprii, companiile ar putea fi amendate cu 3% din cifra de afaceri.

Sortimentul Eco Premium reprezenta 2% din piaţa românească de carburnaţi, iar reprezentanţii comapniilor petroliere susţin că retragerea acestuia a fost făcută din raţiuni economice şi de mediu.

Printre companiile vizate se regăsesc OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate de la tranzacţionare la BVB după ce Consiliul Concurenţei a anunţat că preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, va prezenta marţi, într-o conferinţă de presă, concluziile investigaţiei pe piaţa carburanţilor.

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...
Ultima oră
Pe aceeași temă