Potrivit ultimului sondaj de conjunctura realizat de BNR pentru luna iulie, managerii din industrie se asteapta la o stagnare a activitatii, in vreme ce directorii din constructii estimeaza in continuare o productie in crestere, sub influenta factorului sezonier.
Stagnarea productiei industriale se va datora, pe de o parte, incetinirii ratei de crestere a industriei prelucratoare, iar pe de alta parte, mentinerii pe o traiectorie descendenta a productiei in sectorul extractiv, al energiei si gazelor. Temperarea din industria prelucratoare va fi indusa, in principal, de restrangerea activitatii in industria de prelucrare a petrolului si domeniul materialelor de constructii, precum si de atenuarea cresterii din industria auto. O traiectorie ascendenta este din nou estimata in industria alimentara, in vreme ce managerii din industria metalurgica si a constructiilor metalice anticipeaza o revigorare a productiei.
Nici pe termen mai lung nu se intrevede o revigorare a activitatii industriale. In schimb, operatorii din constructii anticipeaza redresarea activitatii. Peste 42% din companiile industriale si 54% din operatorii din constructii invoca cererea insuficienta ca principal factor de limitare a bunei desfasurari a activitatii de productie. De asemenea, influenta nefavorabila a blocajului financiar este resimtita de aproximativ 19% din participantii la sondaj, iar ponderea celor care invoca impactul negativ al ratelor ridicate de dobanda este de 12%. Tendinta descrescatoare a numarului de salariati din industrie se va accentua in luna iulie, in timp ce in constructii se asteapta cresterea fortei de munca, asociata extinderii sezoniere a activitatii.