Coface a anuntat ca mentine calificativul de tara al Romaniei la A4, clasa in care tara noastra a fost incadrata in decembrie 2005. Potrivit metodologiei Coface, ratingul este stabilit pe baza a sapte tipuri de indicatori, cum ar fi vulnerabilitatea dezvoltarii tarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, lichiditatile externe, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea economiei fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor. Ratingul A4 semnifica un istoric mediocru al platilor tranzactiilor realizate de companiile romanesti, care se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic in curs de deteriorare, iar probabilitatea de neplata este inca admisibila.
Agentia franceza de rating ar putea insa revizui in sens pozitiv, pana la sfarsitul anului viitor, ratingul de tara al Romaniei, de la A4 la A3, a declarat directorul general al companiei, Jerome Cazes. „Dupa ce Romania va deveni stat membru al UE, vom revizui ratingul, insa o eventuala imbunatatire a acestuia depinde de situatia economica”, a afirmat Cazes.
„Romania este nedreptatita cu ratingul A4 acordat de Coface si ar fi trebuit sa primeasca un rating A3, in conditiile in care in ultimii ani au fost depasite multe obstacole”, a declarat la randul sau presedintele Comisiei de buget, finante si banci din Senat, Varujan Vosganian. Acesta a explicat ca obiectivul actualei guvernari a fost diminuarea riscurilor prin crestere economica, cu limitele impuse de tinta de inflatie. El a subliniat ca Romania a atins in 2005 standardele in privinta reformei macroeconomice, insa a admis ca exista in continuare vulnerabilitati de natura fiscala, legate de agricultura, sistemul de asigurari sociale si competitivitatea externa.
Coface emite ratinguri pentru 151 de tari, masurand riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara.