5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompetitivitatea mediului de afaceri

Competitivitatea mediului de afaceri

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei totalizeaza 79,3 miliarde euro, in comparatie cu 87,8 miliarde euro in cazul Ungariei. In ceea ce priveste nivelul PIB/cap de locuitor, acesta se situeaza in jurul valorii de 3.660 de euro in Romania, respectiv 8.700 de euro in cazul Ungariei, ceea ce demonstreaza ca un maghiar produce de 2,4 ori mai mult decat un roman. Si asta, in conditiile in care numarul de locuitori al Romaniei este dublu fata de cel al Ungariei.
„Nivelul PIB-ului pe locuitor atins de Ungaria, mult superior Romaniei, este justificat prin prisma faptului ca tara vecina este o piata matura, care a incheiat deja procesul de tranzitie. Mediul de afaceri ungar este extrem de competitiv, caracterizat de o puternica concurenta vest-europeana, dar si de o crestere a concurentei interne. Trebuie sa tinem cont de faptul ca, inca inainte de 1995, Ungaria a aplicat reforme semnificative in economie, a atras un volum important de investitii straine, fiind un lider in regiune, pe cand Romania se afla inca intr-o perioada economica confuza, caracterizata de derapaje macroeconomice majore”, a declarat Cristian Ionescu, director general al Coface Romania, companie care a realizat un studiu comparativ al mediului de afaceri din cele doua tari.

Investitiile straine directe, evolutie favorabila

Volumul investitiilor straine directe a crescut puternic in Romania, acesta va atinge 9 miliarde euro in 2006, iar evolutia se preconizeaza a fi din ce in ce mai favorabila o data cu intrarea in Uniunea Europeana. In acelasi timp, mediul de afaceri va cunoaste cativa ani de consolidare, dupa cresterile semnificative inregistrate in 2005 si 2004. Potrivit Coface, 60% din companiile romanesti asteapta anul acesta o crestere de doua cifre a vanzarilor. „Mediul de afaceri romanesc este departe de a fi perfect, dar se remarca imbunatatiri vizibile. Sunt necesare schimbari ale practicilor si legilor comerciale, insa implementarea legislatiei este ca de obicei o problema”, releva studiul Coface. Iminenta aderare la Uniunea Europeana va face ca, in urmatorii trei ani, tara noastra sa ramana una dintre destinatiile favorite ale investitorilor in zona central si est-europeana, insa aceasta va conduce la accentuarea competitiei pe piata locala.
Anul trecut, deficitul de cont curent a crescut, in Romania, la 9% din PIB, alimentat de importuri semnificative, de cresterea creditului si a salariului nominal. „Se estimeaza ca deficitul de cont curent va creste pana la 9,6% din PIB in 2006, urmand ca in 2007 sa se reduca la 9,3% din PIB. Un aspect pozitiv este faptul ca 75% din deficit este acoperit de fluxurile de investitii straine directe”, a spus Cristian Ionescu.
Si in Ungaria, deficitul de cont curent reprezinta una dintre marile provocari pentru guvern. In 2005, acesta a reprezentat 7,3% din PIB, iar pentru 2006 se estimeaza o amelioare pana la un nivel de 7% din PIB.

Cele mai citite

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...

Infotrafic: Avertisment de ceață densă în 14 județe ale țării

ANM a emis mai multe coduri galbene de ceață densă, ghețuș și chiciură Centrul Infotrafic a transmis, printr-un comunicat, că „Se circulă în condiţii de...

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă