19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompaniile de la bursa propun dividende de 256 milioane euro

Companiile de la bursa propun dividende de 256 milioane euro

» Randamentul mediu al dividendelor propuse este de peste 10,7%.
» Peste jumatate din dividende sunt acordate de catre BRD.

17 din cele 67 de companii listate la primele doua categorii ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB) propun actionarilor dividende brute in valoare de 1,09 miliarde lei (255,8 milioane euro), suma echivalenta cu 0,2% din produsul intern brut (PIB). Valoarea totala a dividendelor propuse a se distribui anul acesta este de 2,3 ori mai mica decat in urma cu un an, cand 18 companii din 61 au acordat dividende de 2,32 miliarde lei (623 milioane euro), reprezentand 0,6% din PIB. Scaderea semnificativa are ca principala cauza neacordarea de dividende de catre Petrom, pentru prima oara dupa privatizare, pe fondul inregistrarii unor pierderi exceptionale, care au taiat peste 2,3 miliarde lei din profitul companiei. In urma cu un an, Petrom a distribuit dividende de peste un miliard lei, reprezentand aproximativ jumatate din totalul dividendelor.

Surprinzator, cu toate ca dividendele propuse sunt mai mici pe ansamblu decat anul trecut, prabusirea valorii actiunilor listate la BVB face extrem de tentante dividendele propuse. Astfel,  randamentul mediu oferit de dividende in prezent este de 10,74%, superior celui mai ridicat randament oferit anul trecut, de 9%, de dividendul ALRO. Si in acest an, ALRO (ALR) ar putea acorda cel mai atractiv dividend de la bursa, cu un randament de 28%, daca actionarii vor decide distribuirea de dividende in aceeasi rata ca anul trecut (99% din profitul net). In fapt, randamentul dividendului este influentat de pretul la zi al actiunii, determinandu-se ca raport intre valoarea dividendului si pretul actiunii. Daca dividendul propus ofera un randament prea ridicat, investitorii vor fi atrasi sa cumpere acele actiuni pana la un nivel la care randamentul se va apropia de media pietei.

Spre exemplu, in momentul in care conducerea Alumil a facut publica propunerea de dividend, de 0,29 lei/titlu, pretul actiunilor era de 1,17 lei, nivel la care randamentul dividendului era de 25%. Investitorii au gasit atractiv dividendul propus si au apreciat actiunile Alumil (ALU) pana la 1,41 lei in prezent, nivel la care randamentul este de 20,6%, al doilea ca valoare dupa cel potential de la ALRO. Al treilea cel mai ridicat randament este oferit de dividendele propuse la santierul Naval Orsova (SNO), de 15,2%.
Datorita faptului ca BRD a obtinut in 2008 un profit net record, de peste 1,3 miliarde lei, coroborat cu scaderea puternica a actiunilor, dividendul propus de conducere este deosebit de tentant prin prisma randamentului, de 11,3%, al patrulea ca valoare de la bursa. Totodata, BRD va distribui cea mai mare suma sub forma de dividende, 507,5 milioane lei, peste jumatate din totalul dividendelor propuse de cele 17 companii.

In clasamentul primelor zece randamente ale dividendelor urmeaza SIF Moldova (SIF2), cu 10,44%, SIF Transilvania (SIF3) – cu 10,14%, Aerostar (ARS) – cu 9,67%, Transgaz – cu 8,5%, SIF Muntenia – cu 8,35% – si Rompetrol Well Services (PTR) – cu 7,34%. De altfel, acestea sunt si randamentele superioare inflatiei anuale, care in prezent este de 6,9%. Restul randamentelor, cu exceptia Oil Terminal, se inscriu intre 3,03% (Transelectrica) si 6,1% (SIF Banat-Crisana). La Oil Terminal randamentul este nesemnificativ, de doar 0,64%.
Ca o premiera, Banca Transilvania propune un dividend de 0,047 lei/titlu, dupa ce noua ani a ales sa-si capitalizeze profitul si sa distribuie actiuni gratuite. De asemenea, este pentru prima oara cand SIF Oltenia n-ar acorda dividende.

Cele mai citite

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă