30 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompaniile de asigurari din UE pot intra pe piata romaneasca

Companiile de asigurari din UE pot intra pe piata romaneasca

Dobandirea de catre Romania a statutului de stat membru al UE presupune si respectarea a doua dintre cele mai importante principii ale pietei unice, si anume libera circulatie a serviciilor si dreptul de stabilire.
„Aplicarea acestor principii in domeniul asigurarilor inseamna practic ca orice companie de asigurare sau orice intermediar in asigurari autorizati in oricare din celelalte state membre ale Uniunii isi poate desfasura activitatea si in Romania, fie direct, fie prin intermediul unei sucursale stabilite pe teritoriul tarii noastre, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de inca o autorizatie din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor”, a declarat Angela Toncescu, presedintele organismului de supraveghere si control al pietei locale de asigurari.
In acelasi timp, acest principiu functioneaza si in sens invers. Adica orice asigurator sau intermediar autorizat in Romania, de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), poate opera pe teritoriul oricarui alt stat membru, daca notifica autoritatea de supraveghere din tara respectiva.

Ce trebuie sa stie clientii romani

In cazul in care romanii vor fi „curtati” de alti asiguratori sau intermediari decat cei autorizati de catre CSA este bine de stiut, in primul rand, ca entitatea respectiva se supune controlului si supravegherii autoritatii care a autorizat-o. In Romania societatea respectiva are obligatia de a respecta „legea locului”. CSA va prezenta in pagina proprie de Internet lista tuturor asiguratorilor si intermediarilor care vor depune notificari, precum si pe cea a autoritatilor care le-au acordat autorizatiile.
„De asemenea, consideram ca este important sa fie cunoscuta procedura de solutionare a eventualelor reclamatii in legatura cu derularea unui contract de asigurare incheiat cu o alta societate decat cele autorizate de CSA. Comisia nu are atributia legala de a solutiona asemenea reclamatii. De aceea, este necesar ca o persoana care doreste sa faca reclamatie intr-un astfel de caz sa se adreseze direct autoritatii care a autorizat si care supravegheaza respectiva societate”, a precizat Angela Toncescu. Ea a subliniat ca, in situatia in care o asemenea societate este declarata in stare de insolvabilitate sau de faliment, eventualele creante de asigurare ale cetatenilor romani asupra acesteia intra in schema de garantare a statului care a autorizat societatea, conform legislatiei nationale a acelui stat. Prin urmare, acele creante nu sunt acoperite de Fondul de garantare constituit in Romania.
Piata asigurarilor din Romania este atractiva pentru jucatorii europeni pentru ca dispune de un potential imens, care este reflectat pe de o parte de numarul redus de contracte incheiate raportat la populatia tarii, iar pe de alta parte de ponderea redusa a primelor de asigurare in Produsul Intern Brut (PIB). „In mod cert, acest potential asigurabil va suscita interesul companiilor din alte state membre, ceea ce va determina o crestere a concurentei”, a subliniat Toncescu.

Asiguratorii, optimisti in ce priveste concurenta

Presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurari din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu, este de parere insa ca piata locala nu va fi afectata din punctul de vedere al concurentei companiilor straine. „Industria de asigurari din Romania are drept componenta majora linia de asigurari auto, care necesita prezenta locala, reprezentare teritoriala. Consider ca aceasta piata va fi foarte putin afectata. Mai mult decat atat, cele mai multe nemultumiri ale asiguratilor sunt legate tot de asigurarile auto. Ce se va intampla in cazurile care nu vor putea fi rezolvate amiabil? Atunci vor aparea diverse probleme, carora asiguratul va trebui sa le faca fata – sa ia legatura cu o autoritate dintr-o alta tara, avocati etc.”, a mai spus Constantinescu. In ceea ce priveste preturile contractelor de asigurare, presedintele UNSAR a declarat ca asiguratorii straini vor veni cu preturi normale, la nivel european. „Aceasta comparatie va fi favorabila asiguratorilor din Romania, pentru ca la noi exista preturi sub media europeana. Doar preturile asigurarilor auto sunt similare cu piata europeana. Cu o mare diferenta, si anume frecventa daunelor, care este mai mult decat dublu in Romania”, a spus Constantinescu. Acesta este de parere ca pretul politei Casco ar trebui sa fie in Romania dublu fata de cel din Germania, in primul rand datorita frecventei daunelor, dar si anumitor tipuri de accidente. „In Germania nu mai au loc de foarte multi ani coliziuni cu carute, pe cand in Romania acesta este un accident care are loc frecvent”, a spus Constantinescu. Totodata, acesta a subliniat ca preturile asigurarilor auto sunt, in Romania, sub nivelul real. „Daca vor exista cresteri de pret la anumite contracte, acestea ar trebui sa fie dictate de o maturizare a pietei, si nu datorita prezentei companiilor straine”, a declarat presedintele UNSAR.

Cele mai citite

Jaf spectaculos în Arad: Un ATM a fost aruncat în aer iar hoții au fugit cu 200.000 de lei

Într-un incident desprins mai degrabă din filmele de acțiune, un ATM al unei bănci din județul Arad a fost devastat, vineri dimineața, în urma...

Tehnologii și tendințe în bateriile de lavoar în 2024

Designul bateriilor de lavoar a evoluat semnificativ în ultimii ani, nu doar în ceea ce privește estetica, ci și prin adoptarea unor tehnologii inovatoare. Aceste...

Rishi Sunak demisionează de la șefia conservatorilor

Ultimul discurs al lui Sunak, din fața Downing Street, din data de 5 iulie, a fost unul de adio de la conducere. După ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă