14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCodurile de conduită, armă secretă?

Codurile de conduită, armă secretă?

OUG 50 a creditelor a deteriorat semnificativ relaţiile bancherilor cu clienţii.

Băncile trebuie să adopte un cod de conduită privind relaţiile cu clienţii, mai ales după ce populaţia a trecut printr-un proces dur de educaţie atât privind drepturile, cât şi obligaţiile contractuale, în urma adoptării OUG 50/2010, consideră directorul general al UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu. Potrivit acestuia, încrederea clienţilor băncilor a fost afectată de implementarea Ordonanţei 50 privind creditele populaţiei.

„Consider că pentru recâştigarea încrederii clienţilor trebuie adoptate o serie de măsuri, în special pornind de la ARB. Băncile trebuie să se autoreglementeze într-o măsură mult mai mare în privinţa atitudinii şi modului în care se comportă cu clienţii şi în care concurează, şi să adopte un anumit cod de conduită care să fie puternic implementat în cadrul tuturor jucătorilor de pe piaţă”, a spus Radu.

OUG 50, un efect educativ „dur”

Odată ce a trecut „valul cu OUG 50″ şi încep să fie rezolvate cazurile în instanţă, clienţii învaţă într-o măsură mult mai mare decât până acum care sunt „mai exact” drepturile lor, le vor cere mai insistent băncilor, dar vor învăţa şi „până unde merge dreptul lor”, spune bancherul indicat. „Într-un fel, OUG 50 a fost o educare a populaţiei făcută într-un mod foarte dur, deşi putea fi realizată mult mai bine utilizând alte metode”, a concluzionat Radu.

OUG 50/2010 a fost adoptată de Guvern în luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial. ANPC a extins în cadrul proiectului prevederile directivei europene, astfel încât reglementările să fie aplicate contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice, până în luna septembrie, contractele încheiate cu clienţii prin acte adiţionale.

Camera Deputaţilor a decis în luna decembrie modificarea mai multor articole astfel încât doar câteva condiţii să fie aplicate împrumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipată.Cerinţele de transparentizare a creditelor în derulare au fost eliminate, după ce instituţiile de credit au cerut Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional să intervină în favoarea comunităţii bancare, invocând eventuale pierderi ale sistemului bancar de sute de milioane de euro pe an. Modificările au fost incluse în legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010, adoptată la finele anului trecut.

60 de zile cu începere din 30 decembrie 2010 (data la care a fost publicată Legea 288/2010) este termenul în care clienţii care nu au semnat actele adiţionale pot cere băncilor anularea acestora.

Încrederea în bănci 2010
ŢARA          PONDERE ÎNCREDERE

UNGARIA    16%
ROMÂNIA    18%
UCRAINA    24%
GRECIA      25%
RUSIA        54%
POLONIA    55%

SURSA:SYNOVATE

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4% în decembrie 2024 față de anul anterior

În luna decembrie 2024, înmatriculările de autoturisme au avut o creștere de 23,9% față de aceeași perioadă din 2023, iar comparativ cu noiembrie 2024,...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...

FCSB își dorește un atacant de națională! Denis Alibec, numele vehiculat, dar transferul rămâne incert

FCSB continuă pregătirile pentru a doua parte a sezonului, în cantonamentul din Antalya, și este în căutarea unui atacant care să concureze cu Daniel...
Ultima oră
Pe aceeași temă