23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCodul Fiscal - sase modificari in doi ani

Codul Fiscal – sase modificari in doi ani

„De peste sapte luni baletam pe coji de banane in ceea ce priveste modificarile Codului Fiscal. Acum facem hei-rup la votarea acestora, in loc sa lasam loc dezbaterilor normale. Cu alte cuvinte, vom ingrasa porcul in Ajun”, a declarat ieri Gilda Lazar, director Corporate Affairs la JTI Romania, in cadrul unei dezbateri pe marginea atat de mult discutatelor si controversatelor masuri care vor modifica Codul Fiscal, aflate in prezent in dezbaterea Parlamentului.
„Codul lui Vladescu” ar trebui sa fie publicat cel mai tarziu la data de 1 iulie, astfel incat sa poata intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Cel putin asa ar trebui, potrivit legii. Dar modificarile nu au ajuns la Camera Deputatilor pentru ca se afla inca in dezbatere la Senat. Pana la urma data la care vor fi publicate aceste modificari nu mai are nici o importanta, ci doar masurile in sine.
„Asa cum nu putem vorbi de cota unica, pentru ca nu este unica, tot asa nu putem spune ca modificarile Codului Fiscal sunt anuale, ci multianuale”, a spus Gilda Lazar. Ea a precizat ca, numai in 2005, au avut loc cinci modificari ale Codului, iar anul acesta a fost aprobata o alta.

Tigarile, marota Finantelor

Reprezentantul producatorului de tigarete JTI Romania a declarat ca „ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a avut pe agenda sa, inca de la inceputul mandatului, taxarea tutunului”.
„Acciza minima este doar o recomandare a Uniunii Europene. Nu ne obliga nimeni, nu ne cere nimeni sa introducem aceasta acciza minima. Mai mult, Ministerul de Finante nu explica de ce cere acest lucru”, a spus Lazar.
Finantele au propus, de la 1 ianuarie 2007, un nivel al accizei minime de cel putin 95% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.
„Acciza minima, care a inlocuit pretul minim, este un avantaj competitiv oferit unui producator, este o masura cu dedicatie. Aceasta crestere vizeaza tigarile ieftine, sortite disparitiei. Practic, Finantele propun eutanasierea tigarilor ieftine”, a subliniat Gilda Lazar. Aceasta a mai spus ca Ministerul de Finante nu a prezentat o analiza serioasa pentru masurile propuse. „Nimeni nu a calculat cati bani vor veni in plus la buget, care vor fi efectele cresterii accizei minime, prin urmare, noi propunem eliminarea accizei minime”, a spus reprezentantul JTI Romania.

Carul, inaintea boilor

„Discutiile pe tema modificarilor Codului Fiscal ar trebui oprite si demarate cele pe tema strategiei fiscale”, a spus analistul Gabriel Biris. Acesta este de parere ca inaintea modificarilor ar fi trebuit prezentata strategia fiscala. „Ca de obicei, s-a pus carul inaintea boilor. Cota unica de 16%, in loc de un mare succes a devenit o sursa nesfarsita de dezbateri pentru ca nu exista o strategie fiscala. Se poate spune ca, acum, fiscalitatea lucreaza impotriva noastra”, a subliniat Biris. El a precizat ca, in mod normal, Finantele ar fi trebuit sa prezinte mai intai strategia fiscala si mai apoi modificarile ce se doresc a fi aduse Codului.

Cele mai citite

Accidentare gravă pentru Lixandru! Mijlocașul lui FCSB va reveni abia anul viitor

Mijlocașul FCSB, Mihai Lixandru, va fi indisponibil pentru șase luni după accidentarea suferită în meciul cu PAOK Salonic, ratând astfel a doua convocare consecutivă...

Deficit bugetar de 10 miliarde lei în august 2024, acoperit din datorii: Veniturile cresc cu doar 4%

Guvernul României a încasat 44,2 miliarde de lei în luna august 2024 din taxe precum TVA, contribuții sociale și impozite pe venit și profit,...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă