19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCNVM blocheaza afacerile Broker Cluj

CNVM blocheaza afacerile Broker Cluj

Pentru a se asigura ca o frauda depistata la sucursala din Deva a Broker Cluj este un caz izolat si nu afecteaza casa de brokeraj, arbitrul pietei de capital a decis vineri suspendarea pentru doua saptamani a intregii societati Broker Cluj si a oprit tranzactionarea titlurilor la bursa pe o perioada nedeterminata.
Astfel, timp de doua saptamani, Broker Cluj nu mai poate tranzactiona in numele clientilor pe Bursa de Valori si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS). Clientii Broker cu plasamente in actiuni pot tranzactiona in aceasta perioada doar daca isi transfera portofoliile catre alta companie de brokeraj, transfer pentru care au nevoie de un extras de la Depozitarul Central care sa ateste dreptul de proprietate asupra actiunilor.

"Decizia de suspendare a fost data ca o masura asiguratorie pentru clientii societatii. Trebuie sa clarificam situatia societatii in legatura cu incidentele de la Deva si cu posibile probleme la alte agentii ale Broker. Domnul Prunea nu a reusit sa inteleaga ca ceea ce s-a intamplat la Deva este posibil sa se fi intamplat si in alta parte. Noi am decoperit neregulile in timpul unui control, inca din luna decembrie", ne-a declarat Paul Miclaus, vicepresedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Presedintele casei de brokeraj considera ca decizia CNVM este prea severa si are o sustinere fragila. "Noi am descoperit nereguli mari la Deva si le-am raportat imediat Politiei. E normal ca pentru o unitate sa suspenzi toata societatea? Este o masura excesiv de dura", a spus Petru Prunea, presedintele Broker Cluj. Peste 800 de ordine lansate la BVB de clientii Broker au fost anulate inaintea sedintei de tranzactionare de vineri.

 

Prunea spune ca isi va pierde clientii, care sunt atrasi de concurenta. "Clientii sunt extrem de nemultumiti si sunt vanati de alte case de brokeraj", a explicat Prunea. Brokerii sustin ca CNVM trebuie sa fie transparenta si sa explice clar investitorilor ce s-a intamplat la Broker Cluj – ne-a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. "In cazul in care frauda este izolata, la Deva, nu vad de ce trebuia inchisa toata operatiunea, insa deocamdata nu este clar, iar CNVM trebuie sa lamureasca de ce a oprit activitatea companiei, de ce a suspendat titlurile de la tranzactionare, daca este afectata toata compania sau daca este un caz izolat."

Reamintim ca, miercurea trecuta, directoarea sucursalei din Deva a Broker Cluj, Adriana Constantin, a fost acuzata ca a inselat zeci de persoane din judetul Hunedoara cu sume de zeci si sute de mii de lei, in valoare totala de aproximativ 870.000 lei (peste 200.000 euro). Potrivit Politiei din Hunedoara, persoana cercetata facea plasamente cu banii altora la BVB si BMFMS. Criza financiara insa i-a stricat socotelile, bursele au cazut, iar femeia nu a mai putut sa recupereze banii. Ulterior, a eliberat documente fictive.

Cele mai citite

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă