Limbajul trupului va ajuta sa comunicati mai bine la locul de munca, mai ales daca stiti sa-l folositi si sa-l interpretati corect.
In timpul interviului de angajare, intr-o discutie cu colegii ori la o sedinta cu seful puteti afla foarte multe despre interlocutorul dumneavoastra doar fiind atent la limbajul trupului.
Expertul in limbaj nonverbal Joe Navarro, autorul mai multor carti de profil, profesor si antreprenor, spune ca, pentru a intelege daca sunteti placut sau nu de o persoana, este necesar sa ii observati zambetul, inclinarea capului, felul in care se incrunta ori isi apropie sprancenele. "Sunt indicatoare in timp real despre ceea ce se intampla in mod normal in creier", spune fostul agent FBI, care va veni pe 1 aprilie, la Bucuresti, pentru a tine o conferinta la "World Trade Center".
Ochii si gatul vorbesc
O alta "zona" care tradeaza emotiile si sentimentele este data de ochi. "Cand lucrurile merg bine, pupilele se dilata. Cand suntem amenintati sau nemultumiti, strangem din ochi, iar pupilele se contracta", spune Joe Navarro, profesor la Academia FBI.
Si gatul "vorbeste". "El devine foarte rigid si incordat cand lucrurile merg rau. O persoana tensionata si stresata isi maseaza gatul", adauga expertul in comunicare nonverbala.
Felul in care tineti picioarele va da de gol
Si pozitia picioarelor reprezinta un bun indicator al disconfortului. De exemplu, cand vorbiti cu cineva, picioarele vor fi indreptate catre persoana respectiva, aratand deschidere. "Daca vine a treia persoana, dar nu vreti sa vi se alature, veti ramane cu picioarele fixe, veti roti soldurile si veti spune: «Salut! Ce faci?», dar nu va veti misca deloc picioarele. Ele nu se vor roti catre cea de-a treia persoana, nu vor permite o deschidere", mai spune Joe Navarro. Acesta este un semnal adesea neobservat de catre persoanele care nu stiu sa interpreteze limbajul nonverbal si care se baga intr-o discutie unde nu sunt binevenite, de cele mai multe ori gafand.
"Mi-a intors spatele"
Distanta dintre persoanele care vorbesc este foarte graitoare. Cand cineva va intoarce spatele va arata, de fapt, neplacere, disconfort. "Practic, o astfel de pozitie va arata ca exista probleme, ca persoana respectiva nu va place", spune Mihaela Stroe, general manager al Acta Nonverbal, companie specializata in limbajul nonverbal. De aceea, daca vreti sa exprimati deschidere si interes, indreptati-va corpul spre partenerul de discutie, fie ca stati jos, fie ca sunteti in picioare.
Pericolul dat de "tehnica manusii"
Felul in care strangeti mana este foarte important. Nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea ferma. "Prima sugereaza o lipsa severa de incredere, nehotarare, moliciune si slabiciune. In contrast, o strangere de mana extrem de ferma, despre care ati putea crede ca induce incredere in partener, interlocutorul o poate considera agresiva si dominanta", spune si business-coach-ul Alin Ghizasan.
Exista si o tehnica a "manusii", care consta in strangerea cu ambele maini si care este folosita de politicieni si de oportunisti, pentru a induce un plus de sinceritate, incredere si prietenie. "Adaugarea mainii stangi peste cea dreapta transmite semnalul plusului de sentimente. Insa, daca o folositi de la prima intalnire, poate fi suspecta", mai spune specialista in limbaj nonverbal Mihaela Stroe.
Gata! Am terminat! Vreau sa plec!
Intentia de plecare ori de incheiere a unei discutii se poate observa si nonverbal. Iata cateva semne:
» interlocutorul se uita la ceas;
» priveste spre iesire;
» isi roteste picioarele spre iesire sau in directia in care vrea sa plece;
» daca sta pe scaun, se apleaca inainte, in pozitie de ridicare, cu ambele maini pe genunchi.
Sursa: Joe Navarro, profesor la Academia FBI, expert in limbaj nonverbal.