» Pana la anul, valoarea accizei pentru motorina agricola ar putea scadea de aproape 4 ori, pana la 21 de euro pentru 1.000 de litri.
» Fermierii nervosi ameninta cu proteste la nivel national daca Guvernul nu taie jumatate din pretul "la pompa".
Acciza pentru motorina folosita in agricultura ar putea suferi o noua reducere, pana la 21 euro/tona, daca propunerea ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, va fi acceptata de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
"Am discutat cu ministrul Finantelor in vederea initierii demersurilor necesare reducerii accizei cat mai rapid, pana la 21 de euro pe tona. Trebuie sa analizam care este reducerea totala permisa de reglementarile europene si sa definim un mecanism foarte clar de aplicare. Noi am prezentat solutiile noastre si speram ca va veni initiativa din partea lor in perioada imediat urmatoare pentru a incepe sa lucram", a spus Ciolos. Ministrul a completat ca spera ca fermierii sa beneficieze de noua reducere incepand cu anul viitor.
Guvernul a decis in luna iulie reducerea accizei la motorina folosita in agricultura cu 0,65 lei pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar. Astfel, nivelul platit de agricultori a ajuns la 80,97 euro pentru 1.000 de litri, beneficiind de o reducere de 193,6 euro/1.000 de litri, potrivit hotararii de guvern.
Totusi, reprezentantii producatorilor agricoli sunt sceptici cu privire la planurile Agriculturii de reducere a accizei, spunand ca "promisiunile sunt multe, dat fiind faptul ca este si un an electoral". "Noi pentru asta am tot militat, adica pentru reducerea accizei la motorina folosita in agricultura pana la un nivel european de 21 de euro/tona. Pentru mine este imbucurator sa aud ca vor sa faca ceva, insa raman foarte sceptic referitor la afirmatiile oficialilor", ne-a spus Dan Botanoiu, directorul executiv al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania.
In ceea ce priveste motorina agricola, Botanoiu a afirmat ca "Romania are nevoie de o lege cu aplicatie pe termen lung, astfel ca atunci cand se schimba guvernele si ministrii, sa nu se schimbe si toata agenda, iar noi sa ramanem fara nimic. Ne-am saturat de discontinuitate, vrem si noi ceva stabil", a mai spus directorul FNPAR.
Reprezentantii federatiilor sindicale vor initia astazi proteste la nivel national, in care vor cere Guvernului o reducere de 50% fata de pretul la pompa. Fermierii vor protesta de la ora 11.00 in 20 de judete, inclusiv in Capitala, si ameninta ca vor bloca drumurile nationale daca Guvernul nu le rezolva problemele, a declarat presedintele Agrostar, stefan Niculae. "Noi avem nevoie de o reducere de 50% fata de pretul la pompa pentru a ne desfasura activitatea bine si vom milita pentru instituirea unei astfel de norme. Vom continua presiunea pentru ca toate tarile UE au un astfel de act normativ, iar in Romania isi bat pur si simplu joc de noi", a spus Niculae.
Presiune
Romania face presiuni la Bruxelles pentru ca subventiile obtinute de agricultura romaneasca sa ajunga mai rapid la nivelul platilor directe din agricultura Uniunii Europene, a declarat Ciolos. "In Romania preturile la utilitati cresc la fel de repede ca in Uniunea Europeana, insa subventiile fermierilor se majoreaza cu numai 5-10% in fiecare an." In cazul in care CE nu este de acord cu accelerarea cresterii subventiilor, MADR vrea sa acorde platile complementare din bugetul national, a adaugat Ciolos.