0.4 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCine câștigă din reducerea TVA la pachetele turistice?

Cine câștigă din reducerea TVA la pachetele turistice?

Scăderea TVA în turism îi bucură pe hotelieri și agențiile de voiaj, în vreme ce reprezentanții restaurantelor vorbesc despre discriminare. Din acest război turistul iese câștigător sau opțiunile acestuia sunt limitate?

Toate pachetele turistice care includ cel puțin cazare vor beneficia de TVA redusă de la 24% la 9%. Premierul Victor Ponta a anunţat, după discuţia avută cu experţii FMI şi cei ai Comisiei Europene, că TVA va fi redusă de la 24% la 9% pentru pachetele all inclusive din turism, o măsură cu un impact bugetar redus, dar care rezolvă o problemă de competitivitate.

Cu alte cuvinte, numai cei care vor cumpăra un pachet ce cuprinde cazarea și serviciile de masă, la același hotel, vor putea consuma preparate culinare cu TVA redusă. Dacă optezi pentru o cină la restaurantul de alături, vei mânca cu TVA mai mare.

Măsura îi bucură pe hotelierii care dețin și restaurante și pe patronii agențiilor de voiaj care comercializează pachetele turistice și îi nemulțumește pe proprietarii de restaurante. “Este un mare succes și pot spune că s-a reparat o eroare. Vindeam același produs cu un preț dimineața și cu altul la prânz. Fiindcă la produsele de la micul dejun TVA era mai mică decât la preparatele de la prânz. Această decizie s-a dorit să stimuleze vânzările și veniturile înregistrate și să combată evaziunea fiscală. Astfel, prețurile pachetelor de servicii turistice ar putea să scadă cu 10%”, spune Linica Stan, director general THR Marea Neagră, societate ce deține cele mai multe hoteluri și restaurante de pe litoral. În schimb, Tinu Sebeșeanu, președintele Asociației Restaurantelor din România –
HORA, spune că măsura este discriminatorie și că TVA ar fi trebuit redusă pentru toată alimentația publică. “În Franța TVA la alimentația publică a fost redusă la 5%. Primul efect nu a fost, așa cum se aștepta toată lumea, scăderea prețurilor, ci reducerea muncii la negru în restaurante, cu 30%. În România media este de 3 angajați/restaurant. Toată lumea vorbește că restaurantele fac evaziune fiscală, dar nu se întreabă de ce. La noi, restaurantele sunt la limita supraviețuirii. Avem peste 60 de entități care ne controlează”, arată Sebeșeanu. Reprezentanții Federaţiei Patronatelor în Turism (FPTR) arătau în urmă cu câteva luni că majoritatea restaurantelor din staţiunile montane sunt goale din cauza sărăciei turiştilor și că, astfel, peste 15.000 de angajaţi riscă să rămână fără locuri de muncă.

Restaurantele, pedepsite

“Prin această decizie am dorit să încurajăm investițiile și să descurajăm evaziunea fiscală. Nu am vrut să distorsionăm piața defavorizând pe cei ce au doar restaurante și nu dețin și hoteluri. TVA redus se va aplica și la alte servicii oferite de același hotel care a vândut pachetul ce include cazare și masă, cum ar fi intrarea la piscină, închiriere echipamente de ski, spa etc. Pachetul turistic nu trebuie cumpărat obligatoriu printr-o agenție de turism, ci poate fi achiziționat și la fața locului, direct la hotel. Condiția este ca toate serviciile să fie achitate o dată”, a precizat, pentru România liberă, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM şi Turism. Aceeași opinie o are și Dragoș Răducanu, vice-preşedintele FPTR: “Până acum restaurantele din hoteluri erau puternic concurate de fast-food-uri și de celelalte unități de alimentație publică. Teoretic, de acum înainte, o friptură la un restaurant dintr-un hotel ar trebui să fie mai ieftină decât una de la fast-food. Trebuie spus că cea mai mare evaziune fiscală o fac restaurantele, și nu hotelurile. Chiar dacă ar scădea TVA pentru toată alimentația publică, acestea nu vor tăia chitanță sau factură”. Răducanu arată că, pe litoral, prețul unui pachet de servicii ce include cazare și două mese pe zi va scădea de la 140 de lei la 135 de lei/persoană/zi. “Reducerea TVA a avut ca scopuri creșterea competitivității pe piața internațională a pachetelor turistice în România și stimularea circulației turistice. De TVA redusă va beneficia și turismul de conferințe, închirierea sălilor și a echipamentelor putând fi incluse, alături de alte servicii, în pachetul turistic”, spune reprezentantul FPTR.

În schimb, Mircea Vladu, director general Holiday Office, vorbește despre modul în care fiscalizează aceste servicii țările europene cu tradiție în turism: “Franța, Spania și Italia practică o TVA reduso la alimente, indiferent dacă este vorba despre restaurantele din hoteluri sau nu și un TVA mai mare la băuturile alcoolice. Ar trebui să învățăm de la cei care atrag un număr mare de turiști”. Vladu spune că agențiile de turism au solicitat reducerea TVA pentru pachetele turistice vândute în România, dar și pentru cele vândute în străinătate românilor. “Sperăm ca astfel să apară în România tot mai multe hoteluri care să ofere servicii all inclusive. Reducerea TVA va fi atât în beneficiul hotelierilor, care vor avea unitățile pline, dar și al turiștilor, care vor plăti mai puțin”, conchide reprezentantul Holiday Office.

Cele mai citite

DGASPC Mureș răspunde acuzațiilor CRJ după ce au fost sesizate nereguli foarte grave în patru centre

Directorul general al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Hajnal Katalin Miklea, susține că cei 63 de copii cu dizabilități din cele...

Călin Georgescu a transmis într-un interviu că NATO va ataca Rusia din România

Călin Georgescu răspândește din nou informații false. Într-un interviu, el i-a spus unui fost soldat american, fără a avea dovezi, că NATO va ataca...

Germania: Olaf Scholz este candidat principal al SPD în alegerile parlamentare din februarie

Social-democrații germani (SPD) l-au confirmat sâmbătă pe cancelarul Olaf Scholz ca principal candidat al partidului în alegerile parlamentare din februarie, relatează DPA. Doar câțiva delegați...
Ultima oră
Pe aceeași temă