22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine are interesul să scumpească mâncarea

Cine are interesul să scumpească mâncarea

Patronatele din agricultură anunţă majorări ale preţurilor la mâncare cu 10-25%. Ministrul Agriculturii se bâlbâie şi vorbeşte ba de scumpiri de 8-10%, ba de scumpiri doar cu rata inflaţiei, ba de menţinerea preţurilor. „Am exagerat”, ne explică, senin, Tabără.

Patronatele din agricultură frăgezesc piata preţurilor pregătindu-se să scumpească în următoarele luni alimentele cu ponderi cuprinse între 10 şi 25%, primele care vor urma tendinţa de scumpire fiind pâinea, carnea şi laptele. „Preparatele din carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru că preţul ridicat al materiei prime are un impact negativ asupra acestora, urmând laptele şi pâinea. (…) Procentul cu care se vor scumpi alimentele în următoarele luni va fi cuprins între 10 şi 25, în funcţie de produs”, a anunţat ieri preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei.

Motivele scumpirii, oriunde şi oricând în România

Deşi criza economică şi reducerile de salarii nu sunt pentru nici un agent economic factori de încurajare pentru majorarea preţurilor, şeful patronatului producătorilor agricoli găseşte o grămadă de motive pentru care acestea nu vor rămâne la actualul nivel. Preţul materiilor prime a crescut cu procente cuprinse între 40 şi 200, TVA şi el s-a majorat de la 19% la 25%, iar inflaţia a atins nivelul de şapte procente. În plus, produse precum grâul sunt exportate ca urmare a preţurilor avantajoase oferite exportatorilor, după care sunt importate la preţuri mai mari. „Nu este rău că se exportă. Este un lucru rău că se importă. Toate statele europene din jurul nostru au gândit, în primul rând, siguranţa alimentară a propriilor cetăţeni. Polonia, Germania, Franţa nu au exportat un gram de grâu. Din contră, şi-au menţinut contingentele lor de grâu. Noi, în schimb, am exportat masiv şi floarea soarelui şi acum industria uleiului nu mai găseşte materie primă”, a spus Matei.

Tabără pregăteşte declarativ scumpirile

Cât priveşte poziţia oficială faţă de aceste scumpiri, se poate spune că ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, chiar a dat o mână de ajutor patronatelor anunţând anterior acestora posibilitatea unor majorări de preţuri. În decursul a nici o săptămână ministrul a anunţat o majorare posibilă cu  8-10% a preţurilor (joi, 7 octombrie), o scumpire a acestora cu doar 5% în jurul ratei inflaţiei (sâmbătă, 9 octombrie) şi o menţinere a acestora deoarece creşterile ar fi „nejustificate şi artificiale”. După cum în vremurile de odinioară speculatorii erau învinovăţiţi de regimul comunist că sunt la originea penuriei de alimente, acum – şi la câteva zile după ce îngăduia scumpiri de 8-10% – ministrul Agriculturii acuză marii procesatori şi comercianţi că fac  profituri pe seama producătorilor primari şi a consumatorilor. „Procesatorii şi cei care comercializează alimente absorb profiturile din sistem, în defavoarea producătorilor de materii prime şi a consumatorilor”, spune Tabără într-un comunicat de presă. Fentele declarative ale ministrului sunt explicate de şeful patronatelor, Viorel Matei. Când acesta a vorbit de men­ţinerea preţurilor a acţionat „ca un om politic”, iar când a menţionat majorarea lor a acţionat „ca un ministru”. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă