18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCinci avantaje ale locuintelor noi

Cinci avantaje ale locuintelor noi

Factor. Principalul si actualul motiv al preferarii unor spatii de locuit noi este cel care tine de pret.

O casa noua, in comparatie cu una care a mai fost locuita, prezinta cateva avantaje majore care merita a fi luate in calcul atunci cand va faceti planurile pentru cumpararea unei locuinte.
1. Finisajele. Viitorul proprietar al unei locuinte noi isi poate alege finisajele asa cum vrea. Tipurile de materiale, pardoselile (gresia sau parchetul), instalatiile, echipamentele sanitare pot fi personalizate.

2. Spatiul mai mare. Al doilea avantaj il constituie faptul ca spatiile oferite sunt, de regula, mai mari si mai bine compartimentate decat cele din locuintele vechi.

3. Recompartimentarea. Intr-o casa nou-construita exista posibilitatea recompartimentarii ulterioare dupa bunul plac, cladirile noi fiind ridicate, in majoritate, pe cadre de beton si grinzi. "O locuinta noua este gandita mai aproape de nevoile timpurilor moderne. O locuinta veche a fost gandita, de obicei, intre cele doua razboaie, chiar daca multe au fost realizate prin 1980, pentru ca au fost proiectate de arhitecti cu o gandire si indicatii care aveau la baza locuinte realizate in perioada interbelica. Ceea ce e mai rau este ca locuintele vechi se adapteaza greu la nevoile in evolutie ale tinerelor familii. Locuintele noi pot fi aranjate sa raspunda mai bine acestor nevoi", explica arhitectul Gheorghe Polizu, presedintele onorific al Patronatului Societatilor din Constructii.

4. Facilitatile. In general, apartamentele noi sunt situate in complexuri rezidentiale care au locuri de parcare, spatii de joaca pentru copii, sali de fitness, paza si alte facilitati. E drept ca, pentru a beneficia de aceste avantaje proprietarii trebuie sa plateasca atat la achizitionare, cat si dupa, deoarece pentru aceste atuuri se percepe lunar o taxa de intretinere.

5. Pretul. Un alt avantaj este legat de pret, mai ales in aceasta perioada cand dezvoltatorii stau prost cu vanzarile si fac reduceri. Astfel, valoarea unui apartament nou este apropiata de cea a unui apartament vechi. Diferentele mari sunt date de zona, de facilitati si de calitatea executiei. "Locuintele noi pot fi in momentul de fata mai ieftine, din cauza crizei", apreciaza Gheorghe Polizu.

Pozitionarea, un dezavantaj
Chiar daca acum o locuinta noua "face" cat una veche, pe viitor, estimeaza specialistii, acest lucru nu se va mai intampla. Constructiile noi vor avea o valoare de piata mai mare decat cele vechi. "Clientii vor un apartament nou, fie ca este vizat ca o prima casa, fie ca vor sa-si schimbe locuinta veche. Facilitatile si confortul oferit de acest tip de unitati locative vor face aceasta piata atractiva si in viitorul apropiat", crede Mihaela Brancoveanu, senior broker la compania imobiliara EuroMetropola.
Cererea solvabila mult mai mica si mai selectiva, este de parere si Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania, a facut ca, in timp, preturile unora dintre apartamentele vechi (cele cu locatie mai putin centrala, de confort II sau III) sa fie primele reduse.
La o locuinta noua, spune arhitectul Gheorghe Polizu, exista si dezavantajul pozitionarii. De regula, acestea sunt amplasate mai spre periferie si costa destul de mult, in comparatie cu locuintele mai vechi si care sunt mai in centru.

Mai multe detalii in revista "Planul Casei Mele", numarul din august.

Cele mai citite

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă