3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăChestorul anchetat în scandalul polițistului pedofil a fost scos la pensie

Chestorul anchetat în scandalul polițistului pedofil a fost scos la pensie

Decretul 568 / 2019, publicat în Monitorul Oficial la data de 12 iulie, precizează că “având în vedere propunerea ministrului Afacerilor Interne (…), domnului chestor de poliție Voicu Mihai – Marius îi încetează raporturile de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne”.

Marius Voicu a fost împuternicit ca adjunct al șefului IGPR în perioada septembrie 2017 – martie 2018, fiind eliberat din această funcție după ce a fost cercetat disciplinar în scandalul agentului pedofil, Eugen Stan, scandal care a zguduit Ministerul de Interne. Imediat după aceea, Marius Voicu a fost trecut pe o funcție (teoretic) inferioară, aceea de șef al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB), unde a rămas până în decembrie 2018, când a fost “pus la dispoziție”.

“Chestorul de poliţie Voicu Mihai Marius, director general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, a fost eliberat din funcţie şi pus la dispoziţia DGPMB pe o perioadă de 6 luni”, anunța, în decembrie 2018, conducerea Poliției Române.

Trecerea pe “linie moartă” a chestorului Marius Voicu s-a produs după ce, în februarie 2018, numele acestuia a apărut printre ale celor 18 poliţişti, dintre care zece cu funcții de conducere, cercetaţi în scandalul agentului pedofil Eugen Stan, fost angajat la Brigada Rutieră a Capitalei.

 

18 infracțiuni de natură sexuală, comise de-a lungul a zece ani

Amintim că, la începutul anului 2018, polițistul Stan a fost acuzat că a agresat sexual doi copii – după ce, în anul 2016, ar fi agresat sexual o femeie, speculându-se și faptul că Stan ar fi fost “acoperit”, ani în șir, de unii dintre colegii și de șefii lui.

Ancheta din anul 2018 a fost realizată de Serviciul Omoruri din cadrul DGPMB și, abia în acel context, Brigada Rutieră a Poliției Capitalei a confirmat că „semnalmentele agresorului corespund cu cele ale agentului de poliție Stan Eugen”. În cele din urmă, Stan a fost trimis în judecată pentru 18 infracțiuni de natură sexuală, comise de-a lungul anilor 2009 – 2018, în perioada în care acesta era polițist. Toate aceste cazuri erau înscrise în evidențele Poliției cu „autor necunoscut”.

“Funcțiile cheie cu care ar trebui să înceapă Reforma pe care o invocați de multă vreme rămân doar sinecuri pentru oameni ca Voicu Marius Mihai, chestorul născut în Teleorman (…). Pata de rușine pe care pedofilul cu uniformă de polițist – șofer de șefi a aruncat-o pe obrazul Poliției Române nu i-a scos din sistem pe adevărații vinovați. Bogdan Despescu, fostul șef al IGPR, a fost tras la răspundere, atât timp cât acesta a spus clar că speța tentativei de viol a fost gestionată de către chestorul Marius Voicu și acesta l-a asigurat că situația este sub control!”, anunța, la 30 ianuarie 2018, un comunicat adresat ministrului de Interne, Carmen Dan, de Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP).

 

Cine l-a protejat pe chestorul din Teleorman

Comunicatul SNAP se intitula „Cine îl protejează pe chestorul din Teleorman?”, făcând aluzie la faptul că și ministrul Carmen Dan, și alți politicieni din România provin din acest județ.

Aceste dezvăluiri au generat un scandal uriaș în România. Ecourile acestui scandal au ajuns până la premierul de atunci, Mihai Tudose, care i-a cerut demisia lui Carmen Dan din funcția de ministru de Interne. Dar întrucât la acel moment Carmen Dan a primit un sprijin puternic din partea PSD, ea a rămas ministru, iar cel care și-a pierdut funcția a fost premierul Tudose.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a anunțat, ieri, că “și-a depus mandatul” pe masa premierului Viorica Dăncilă, acest gest semnificând faptul că și-a depus demisia din Cabinetul Dăncilă.

„Plec cu fruntea sus”, a declarat Carmen Dan înainte de începerea ședinței Comitetului Executiv Național (CEx) al PSD.

Carmen Dan și-a anunțat demisia la trei zile după ce fostul șef al Poliției Capitalei a fost scos la pensie. Pe timpul cât a fost șef al Poliției Capitalei, chestorul Voicu a fost considerat un protector al agentului Eugen Stan. La rândul ei, pe timpul cât a fost ministru de Interne, unul dintre reproșurile aduse lui Carmen Dan a fost proasta gestionare a cazului polițistului pedofil.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Întrebări:

Cât de multe a știut chestorul Marius Voicu despre infracțiunile comise de agentul pedofil, Eugen Stan?

Marius Voicu a fost adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) în perioada ultimelor fapte comise de Eugen Stan. Bogdan Despescu, fostul șef al IGPR, a declarat că Marius Voicu a coordonat și ancheta în cazul lui Eugen Stan.

Câți alți responsabili din Ministerul de Interne au cunoștință de fapte ilegale comise de subordonați ai lor, dar îi protejează?

18 angajați ai Poliției Române, dintre care zece cu funcții de conducere, au fost cercetaţi în scandalul agentului pedofil Eugen Stan, fost angajat la Brigada Rutieră a Capitalei. La acel moment, în anul 2018, s-a cerut chiar demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea și-a depus demisia la cabinetul premierului Viorica Dăncilă abia la data de 15 iulie 2019.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă