1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCertificatele de performanta energetica, obligatorii pentru toate cladirile

Certificatele de performanta energetica, obligatorii pentru toate cladirile

Intre meseriile care vor deveni din ce in ce mai importante in Romania se va numara si cea a auditorilor energetici pentru cladiri. Rolul lor este acela de a determina conditiile de economisire a energiei, oferind proprietarilor sau utilizatorilor solutii pentru cresterea performantei energetice a imobilelor.

Nu este neaparat o gaselnita a romanilor, ci o preocupare la nivel mondial, concretizata deja in proiecte pe termen lung. Protocolul de la Kyoto face trimitere la o serie de masuri si politici care au inceput deja sa fie aplicate si in Romania, ca tara semnatara a documentului, si in Uniunea Europeana.
O parte importanta dintre aceste masuri se refera la cresterea performantei energetice a cladirilor, pentru obtinerea careia va trebui, obligatoriu, sa se tina cont de acum inainte de conditiile climatice exterioare si particularitatile locale, de conditiile de ambient interior, precum si de eficienta economica. Toate acestea deoarece consumurile energetice din cladiri vor avea un impact semnificativ asupra consumului de energie pe termen lung, iar cladirile noi vor trebui sa respecte cerintele minime de performanta energetica adaptate climatului local. Mediul de afaceri trebuie sa se miste repede si sa se puna la curent cu tot ce se petrece in domeniu, deoarece in Romania a inceput sa fie creat cadrul legal care are o astfel de tinta. Li se face astfel loc in imobile – „cu acte in regula” – sistemelor alternative de producere a energiei. Nu va mai trece prea mult timp pana cand autoritatile publice locale vor avea puterea sa solicite documentatii tehnico-economice si de mediu care sa includa si aceste sisteme. Adica pana la intrarea in vigoare a „Legii privind performanta energetica a cladirilor”, initiata de Guvern. Proiectul a trecut deja de ambele camere parlamentare, dar mai are de trecut de o mediere, deputatii si senatorii avand contributii diferite la completarea lui.
Potrivit proiectului de lege, este luata in calcul si modernizarea cladirilor existente, ca o buna ocazie pentru cresterea performantei energetice a acestora. Nu neaparat prin modernizarea integrala a imobilelor, ci doar a instalatiilor sau a fatadelor, operatiuni mai putin costisitoare. Noi sau modernizate, cladirile ar urma sa primeasca certificate de performanta energetica, valabile zece ani. S-a luat in calcul si aspectul constatat in ultimii ani, anume ca din cauza ca numarul sistemelor de climatizare a crescut, au aparut probleme cu supraincarcarea sistemului electric in perioadele de varf, care destabilizeaza echilibrul energetic. De aceea, strategiile de crestere a performantei energetice ale cladirilor pe timpul verii vor trebui sa devina o prioritate.
O solutie ar putea fi, sustine legiuitorul, dezvoltarea tehnicilor de ventilare pasiva, mai ales a acelora care contribuie la imbunatatirea tehnicilor de climat interior si a microclimatului din jurul cladirilor.
Legiuitorul isi recunoaste limitele si precizeaza ca aspectele enumerate sunt minim necesare pentru atingerea obiectivelor economisirii energiei si imbunatatii calitatii energetice a cladirilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă