3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCertificate de trezorerie pe un an în valoare de 800 milioane lei,...

Certificate de trezorerie pe un an în valoare de 800 milioane lei, de la Ministerul Finanțelor Publice

Ministerul Finanțelor Publice au emis certificate de trezorerie pe un an în valoare de 800 milioane lei, într-o licitaţie la care costurile de finanţare au continuat să scadă, randamentul mediu obţinut fiind de 2,49% pe an, faţă de 2,94% pe an la precedenta operaţiune pentru titluri cu maturitate similară. Finanţele a primit oferte de subscriere de 1,558 miliarde lei, aproape dublu valorii programate a licitaţiei, de 800 milioane lei. Randamentul maxim acceptat de Finanţe a fost de 2,6% pe an.

Analiştii ING Bank anticipau luni dimineaţă că Trezoreria va accepta un randament maxim de 2,6% pe an, uşor sub cotaţia superioară din piaţa secundară pentru titluri similare. La precedenta licitaţie pentru certificate de trezorerie pe un an, derulată la începutul lunii aprilie, Finanţele au atras 1 miliard de lei, iar randamentul mediu a fost stabilit la 2,94% pe an.

Finanţele au reuşit să obţină în ultima perioadă costuri de finanţare mai mici la licitaţiile pentru vânzarea de titluri de stat, în condiţiile în care investitorii străini au fost mai interesaţi de achiziţia acestora, ducând totodată la întărirea leului faţă de euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la începutul lunii mai că aprecierea leului este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri româneşti, ca urmare a includerii României într-un indice JP Morgan, dar şi de capitaluri "care rătăcesc temporar" prin piaţa locală după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

Un factor în plus pentru scăderea costurilor de finanţare ale României este reprezentat şi de decizia anunţată în urmă cu mai bine de o săptămână de Standard & Poor's (S&P) privind îmbunătăţrea calificativul suveran al ţării cu o treaptă, la "BBB-", în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă. S&P era singura dintre marile agenţii de rating care încă evalua România în categoria "junk", nerecomandată investitorilor.

Ofertele de subscriere plasate la licitaţia de luni au fost plasate prin intermediul a nouă dealeri primari, iar aproape întreaga sumă subscrisă a provenit de la bănci, prin intermediul ofertelor competitive. În ofertele competitive sunt indicate atât valoarea pe care investitorii sunt dispuşi să o plaseze în titluri de stat, cât şi randamentul ţintit. Aceste oferte au însumat aproape 1,546 miliarde lei, iar clienţii băncilor au plasat oferte competitive de 4,8 milioane lei.

Ofertele necompetitive au cumulat aproape 7 milioane lei. În ofertele necompetitive este indicată doar valoarea pe care investitorii sunt dispuşi să o plaseze în titluri de stat, nu şi randamentul ţintit. Licitaţia de luni a fost ultima astfel de operaţiune programată de MFP în mai, lună în care Trezoreria a atras 3,481 miliarde lei, uşor peste valoarea indicativă a licitaţiilor, de 3,445 miliarde lei.

Suma atrasă de Finanţe în luna mai este cu 19% sub cea împrumutată în luna aprilie de pe piaţa internă, de 4,314 miliarde lei. În luna mai ajung la scadenţă titluri de 2,081 miliarde lei. De la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă 17,435 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...
Ultima oră
Pe aceeași temă