Astazi se va alege viitorul proprietar al CEC dintre cei doi jucatori ramasi in finala, grecii de la NBG si ungurii de la OTP. Intr-un interviu acordat BankingNews, presedintele Eugen Radulescu declara ca, daca privatizarea s-ar fi produs acum zece ani, CEC ar fi fost asemenea fostelor banci de economii din Europa Centrala, prima sau a doua banca din Romania. „Privatizarea CEC va trebui sa se realizeze, a adaugat acesta. Decizia insa are un pronuntat caracter politic, iar in toiul discutiilor sunt aruncate uneori argumente neavenite, precum acela de a transforma CEC intr-o banca rurala. Pentru a-si fructifica poten-tialul, CEC trebuie sa se dezvolte ca o banca universala si are nevoie de resurse financiare insemnate”.
Ponderea operatiunilor din mediul rural in totalul bilantului bancii este cu totul marginala, apreciaza presedintele CEC, iar cresterea este inca lenta. Astfel, in luna noiembrie numarul tranzactiilor din mediul rural a fost mai mic de 38.000, ceea ce a reprezentat sub 10% din totalul tranzactiilor bancii. In creditele acordate persoanelor fizice, ponderea zonei rurale este de 6%, iar pentru persoanele juridice este mai mica de un procent. „Chiar daca activitatea din mediul rural ar putea sa creasca intrucatva, spune Eugen Radulescu, ce ar mai ramane din CEC daca s-ar limita la aceste segmente de clientela? Promotorii unei asemenea solutii ar trebui sa raspunda intai la intrebarea: ce banci importante din Uniunea Europeana functioneaza doar in mediul rural?”
Presedintele CEC se asteapta ca finalizarea privatizarii sa atraga resurse suplimentare si sa clarifice in detaliu dezvoltarea viitoare a bancii. Chiar daca unele accente privind o linie de business sau alta ar putea suferi modificari, ca urmare a strategiei noului actionar, Eugen Radulescu nu se asteapta ca aceste modificari sa fie foarte ample.
Referitor la asteptarile populatiei de la piata bancara, presedintele CEC crede ca fluctuatia dobanzilor se va diminua ca amploare in anii urmatori, dar se va produce o scadere a ratelor nominale ale dobanzilor, atat la credite, cat si la depozite. Cardurile de credit si, posibil, creditele ipotecare vor avea o pondere mai ridicata decat in prezent.