8.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCEC Bank, cel mai curajos creditor al IMM-urilor in primul semestru

CEC Bank, cel mai curajos creditor al IMM-urilor in primul semestru

Soldul creditelor acordate de CEC persoanelor juridice a avansat cu 22%, in timp ce pe ansamblul sistemului bancar creditarea companiilor a inregistrat o contractie de peste 3,3%

Banca intentioneaza sa incheie anul cu un sold al creditelor de peste 10 miliarde lei.

In primele sase luni din acest an, activele CEC Bank au inregistrat cel mai consistent avans din sistemul bancar, de 34%, pana la 18,13 miliarde lei (4,28 miliarde euro), in special datorita creditarii segmentului companiilor, fata de care cele mai multe banci au manifestat retinere in contextul adancirii crizei. Astfel, in primul semestru, CEC Bank a acordat persoanelor juridice 2.160 de credite noi, in suma de 878 milioane lei, cel mai mult catre IMM-uri (1.012 credite in valoare de 574 milioane lei) si pentru agricultura (1.144 credite, totalizand 300 milioane lei). Pe acest fond, soldul creditelor acordate de CEC Bank persoanelor juridice a avansat cu aproape 22%, pana la 3,57 miliarde lei, in puternic contrast cu sistemul bancar pe ansamblu, care si-a redus cu peste 3,3% expunerea din credite pe segmentul companiilor.

Principala preocupare a bancii a fost identificarea de proiecte ale IMM-urilor si producatorilor agricoli care puteau fi finantate. Si la soldul creditelor acordate populatiei CEC Bank a marcat o crestere, chiar daca de doar 1,78%, pana la 5,29 miliarde lei, in vreme ce pe ansamblul pietei bancare soldul imprumuturilor catre populatie s-a contractat cu mai mult de 3%. In acelasi timp, soldul depozitelor a urcat cu 10,5%, pana la 12,5 miliarde lei.
Banca a finantat, pana in prezent, aproximativ 2.114 proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor europene, pentru care valoarea insumata a granturilor se ridica la peste 578 milioane lei.

Datorita atitudinii indraznete in activitatea de creditare, CEC Bank si-a majorat cota de piata de la 4,3% la 5,28% si ar putea consemna urcarea cu doua locuri, pana pe 7, in clasamentul bancilor dupa active. Cota de piata pe credite a crescut la 4,40%, de la 4,12% pe 31 decembrie 2008, iar cea pe depozite a urcat la 7,42%, de la nivelul de 6,92% de la sfarsitul lui 2008.
Pe de alta parte, CEC Bank a incheiat primul semestru cu un profit brut de 19 milioane lei, in scadere cu 40,6% fata de rezultatul din perioda similara a anului trecut, pe fondul cresterii semnificative a cheltuielilor cu provizioanele pentru creditele neperformante. Pentru primele sase luni, CEC Bank a inregistrat un profit net egal cu cel brut, de 19 milioane lei, in scadere cu 32% fata de intervalul echivalent din 2008. Profitul operational al bancii a crescut cu 23,4%, la 132 milioane de lei.

Indicatorul de solvabilitate calculat la sfarsitul primului semestru era de 18,89%, iar raportul credite/depozite se ridica la 71,20%. Ponderea creditelor restante si indoielnice in total portofoliu de credite se situa, pe 30 iunie, la 2,39%, iar ponderea provizioanelor in total portofoliu de credite la aceeasi data era de 4,22%, indicand o foarte buna acoperire, se arata in comunicat.
CEC Bank ar putea incheia anul cu un sold al creditelor de peste 10 miliarde lei, fata de 8,87 miliarde lei la finalul primului semestru. "Tinta noastra e sa incheiem acest an cu o crestere de 50% a soldului creditelor catre persoanele juridice, astfel incat cresterea pe soldul total al creditelor sa fie de 32%. De asemenea, avem in vedere o crestere cu 35% a activelor la sfarsitul anului si sa ne mentinem cota de piata la peste 5%. Obiectivul pe termen mediu e sa atingem o cota de 5,5-6% cota de piata la finalul lui 2011", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Cele mai citite

Bulgaria renunță la planul de aderare la zona euro în 2026

Ministrul Finanțelor, Temenuzhka Petkova, a confirmat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergență din partea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene, deși...

Nvidia GeForce RTX 5090. Își merită banii sau este doar o plăcere costisitoare?

Nvidia GeForce RTX 5090 a fost lansată. Este o placă grafică care, la un preț de 1.999 dolari, depășește costul unui PC de gaming...

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Vreme mai caldă decât normalul perioadei

Meteorologii anunță temperaturi mai ridicate decât media obișnuită pentru finalul lunii ianuarie și mare parte din februarie, în toate regiunile țării. Potrivit Administrației Naționale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă