8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCea mai importantă fortificaţie românească, restaurată după zece ani de lucrări

Cea mai importantă fortificaţie românească, restaurată după zece ani de lucrări

După mai bine de un deceniu de la demararea lucrărilor, cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România şi chiar din sud-estul Europei, a fost restaurată aproape în totalitate.

Proiectul a fost finanţat din fonduri europene, bani din bugetul de stat şi local, dar şi parteneriate private. În total, fondurile ce vor fi derulate de primăria oraşului, ca beneficiar al lucrărilor, însumează aproape 60 de milioane de euro, peste 30% din bani fiind deja cheltuiţi.

Grupul Corint a realizat lucrările de restaurare a cetăţii, dar a şi contribuit la finanţarea acestui program. „Cetatea Alba Iulia va deveni un brand extrem de puternic”, a spus Cosmin Suciu, director în cadrul Grupului. Firma a restaurat cinci din cele şase porţi ale cetăţii, proiect ce s-a ridicat la aproape 4,5 milioane euro, cu finanţare de la Ministerul Culturii şi de la municipalitate. În prezent, Corint reconstruieşte şanţurile cetăţii, proiect de 10,6 milioane euro, din fonduri europene, ce va fi gata la sfârşitul acestui an.

„Restaurarea cetăţii Alba Carolina este unul dintre cele mai reuşite proiecte de restaurare urbană din tara”, a spus Matei Drîmbarean, director executiv al Direcţie Judeţele pentru cultură şi Patrimoniu Alba Iulia.

Hotel de cinci stele în cetate

Datorită lucrărilor de revitalizare a cetăţii, numărul vizitatorilor a crescut considerabil. În 2009 au fost de opt ori mai mulţi turişti decât în anul precedent. „Vin zeci de autocare cu turişti, chiar şi din Japonia sau din Noua Zeelandă”, a spus Suciu.

Printre proiectele în derulare de la cetate se numără realizarea a două amfiteatre pentru manifestaţii sau concerte în aer liber, deschiderea mai multor terase, dar şi a unui hotel de cinci stele, care va fi finalizat la sfârşitul anului viitor. „Grupul Corint a încheiat un contract de asociere cu Primăria Alba Iulia în 2006, pe 49 de ani, pentru a construi acest hotel pe un loc unde până atunci erau doar nişte ziduri”, a spus Suciu. Reprezentantul Corint a mai spus ca acest hotel este construit cu surse proprii ale grupului.

Procesul de restaurare a cetăţii este însă constant: „Cetatea în sine are mereu nevoie de lucrări, iar restaurarea completă durează secole”, a mai spus reprezentantul Corint.

Istoria cetăţii Alba Carolina

Piatra de temelie a cetăţii Alba Carolina a fost pusă pe 4 noiembrie 1715, la iniţiativa împăratului Carol VI de Habsburg, iar construcţia a fost terminată în 1738, la ea lucrând peste 20.000 de iobagi.

Cetatea este un fort în formă de stea, cu ziduri groase şi şapte bastioane. Zidurile sunt construite din cărămidă, piatră de carieră sau din ruinele cetăţii romane şi sprijinite de contraforturi, pentru a neutraliza împingerile pământului, iar construcţia impresionantă este înconjurată de şanţuri de apărare. Suprafaţa totală a cetăţii este de 70 hectare, iar diametrul maxim de aproape un kilometru.

Cele şase porţi triumfale, care asigurau accesul în cetate, au fost construite în stil baroc, împodobite cu basoreliefuri care înfăţişează figuri şi scene mitologice. Trei dintre porţi erau spre oraş, iar celelalte spre câmpul de instrucţie din vest. Din cele şase porţi, se mai păstrează în formă iniţială doar porţile I, III şi IV, iar din poartă II se mai păstrează doar stâlpii laterali.

Între zidurile cetăţii s-au desfăşurat evenimente de mare importantă pentru istoria poporului român: epilogul răscoalei lui Horea şi Marea Unire a Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. În prezent, cel mai impresionant spectacol oferit de cetatea din Alba Iulia este schimbarea gărzii, aşa cum se făcea în armata imperială. Această manifestare are loc zilnic, la ora 12.

Cetatea Alba Carolina include Palatul Principilor, Muzeul Unirii, Sala Unirii, Catedrala Româno-Catolică, Palatul Apor (care aparţine acum Universităţii „1 Decembrie 1918”), Inspectoratul Şcolar Judeţean, sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Albă Iulia, Institutul Teologic Româno-Catolic şi Biblioteca documentară Bathyaneum.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Poland Travel. Gustă din Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să...

Zelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace, ci să rupă izolarea”

Președintele ucrainean avertizează asupra intențiilor lui Putin și subliniază importanța sprijinului occidental, în timp ce Ucraina se confruntă cu provocări militare și întârzieri în...

Zelenski declară că războiul cu Rusia se va încheia mai repede sub administrația Donald Trump

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că „războiul se va încheia mai devreme” sub preşedinţia lui Donald Trump, lăudând ultimele sale contacte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă