O eventuală impozitare a afacerilor Bisericii ar putea fi abordată cel mai devreme la finele anului, cu ocazia analizării bugetului anului viitor, dar nu acum, spune ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.
Subiect dezbătut în ultimii ani, cel puțin la nivelul presei, impozitarea afacerilor bisericești pare a nu fi pe placul guvernanților români, de teamă că introducerea impozitării afacerilor făcute de fețele bisericești nu va fi pe placul electoratului.
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, promite discuții pe această temă la finele acestui an, cu ocazia dezbaterilor privind bugetul anului viitor.
”Asta este o discuţie pe care o vom avea eventual la final de an, când facem bugetul pe 2016, dar nu se va discuta acum”, a fost răspunsul ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, la finalul dezbaterilor pe tema noului Cod Fiscal, când a fost întrebat dacă se poate ajunge la impozitarea veniturilor Bisericii.
Oricum, și dacă se vor introduce impozite pe veniturile bisericești, acestea nu vor privi toate veniturile BOR. Surse guvernamentale spun că se poate ajunge la o formulă în care să fie impozitate doar micile venituri ale Bisericii, precum vânzarea de lumânări sau alte produse bisericeşti, nu şi arendele încasate pe suprafeţele de pământ deţinute. Proiectul, care momentan nu are o susţinere majoritară în Guvern, din cauza faptului că se apropie un an electoral, ar presupune însă că fondurile strânse din aceste impozite s-ar reîntoarce de la stat către biserici pentru proiecte cu caracter social. Ar fi însă un prim pas, prin care anumite acţiuni economice ale Bisericii ar putea să fie impozitate, chiar dacă banii se reîntorc tot către cultele religioase.
De ce nu plătește Biserica impozite
În sprijinul ideii că nu trebuie să plătească impozite statului decât în anumite situații, oficialii Bisericii invocă prevederile Codului Fiscal. Potrivit acestuia, veniturile realizate de unităţile bisericeşti din donaţiile credincioşilor şi din activităţi economice (producerea şi vânzarea de lumânări, calendare, carte religioasă, vin cultic şi alte obiecte bisericeşti etc.) sunt scutite de impozit dacă sunt folosite în scopuri bine definite, şi anume întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult (plata facturilor la curent electric, apă, gaze etc.), pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi non-profit ale cultelor religioase.
Unităţile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică, ce se organizează şi funcţionează potrivit Legii Cultelor (nr. 489/2006). Aceste entități sunt persoane juridice fără scop patrimonial. Conform legii, veniturile acestora provin din activităţi proprii, din donațiile enorașilor şi din contribuţiile de la bugetul de stat, de la bugetul autorităţilor publice locale şi al altor instituţii. Ca și alte culte religioase, Biserica Ortodoxă Română beneficiază de facilități fiscale din partea statului. De exemplu, veniturile bisericilor din donaţiile oamenilor şi din activităţi comerciale (lumânări, cărți, calendare etc.) sunt scutite de impozite dacă sunt folosite pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult. Tot legea stabilește că veniturile realizate sunt folosite pentru susţinerea activităţilor unităților de cult. Ceea ce nu este clar este nivelul cheltuielilor necesare funcționării Bisericii.Presa a difuzat fotografii ale unor înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe folosind limuzine de lux. Întrebarea este: sunt acestea strict necesare serviciului religios sau pot fi folosite și autoturisme autohtone?
Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, decizia impozitării Bisericii ține mai degrabă de resorturi politice decât de resorturi etice. ”Decizia impozitării afacerilor Bisericii este în primul rând politică, și nu fiscală sau de etică. Biserica trebuie scutită de impozitare până la un anumit nivel, însă când acesta este depășit trebuie introduse impozite”, a declarat acesta pentru „România liberă“.