11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCe sfaturi primește Executivul de la mediul de afaceri

Ce sfaturi primește Executivul de la mediul de afaceri

 

Noul Guvern este îndrumat de mediul de afaceri să prioritizeze investiţiile, în vreme ce preşedintele Consiliului Fiscal recomandă îmbunătăţirea colectării taxelor, dar şi o transparenţă a modului în care este cheltuit banul public.

Ministerul Finanţelor ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor la buget, în acest sens România având în derulare un program cu Banca Mondială din anul 2013, cu o finanţare de 70 milioane de euro. “Conform rapoartelor făcute de Banca Mondială, am luat 70 milioane de euro şi am tras până în momentul de faţă cu 5%, deci avem o reformă de 5% în zona de colectare de taxe în doi ani. Mi se pare foarte puţin. Avem şi banii, avem şi consultanţii, trebuie să şi vrem”, a declarat ieri, într-o conferinţă, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Reamintim faptul că ţara noastră are cel mai mare deficit din UE în colectarea TVA, peste 41%, conform datelor Comisiei Europene.

Pe de altă parte, Dumitru arată că, pentru o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, banii publici trebuie cheltuiţi eficient, într-un mod transparent. „Nu poţi crede că ai conformare voluntară, chiar dacă uşurezi modalitatea de plată a taxelor, fără să rezolvi şi problema transparenţei şi eficienţei cheltuielilor bugetare. Dacă vom vedea în continuare că banii sunt cheltuiţi ineficient, nu ne vom plăti taxele. Ceea ce am văzut până acum în materie de îmbunătăţire a colectării în acest an este mai degrabă o îmbunătăţire forţată, nu este sustenabilă pe termen lung atât timp cât nu ai conformare voluntară mai mare, cu biciul nu poţi să colectezi taxe”, a afirmat preşedintele Consiliului Fiscal.

Concentrare pe proiecte importante

Executivul trebuie să se concentreze pe eficientizarea şi prioritizarea investiţiilor publice. Semnalul vine atât din partea preşedintelui Consiliului Fiscal, cât şi a reprezentanţilor Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). „Măcar anul viitor putem face paşi mai hotărâţi în direcţia eficientizării şi prioritizării investiţiilor publice. Trebuie măcar să avem o listă de investiţii publice, avem 40.000 de proiecte publice, să ajungem la concluzia câte dintre ele mai merită să le continuăm şi care ar fi priorităţile, în special în materie de infrastructură”, susţine Dumitru.

Acesta arată că nu trebuie să ne angrenăm în foarte multe proiecte, ci trebuie să ne concentrăm pe câteva dintre acestea, care sunt mai importante.

„Experiența anterioară arată că, indiferent câți bani se alocă investițiilor publice, dacă ele nu devin o responsabilitate directă și financiară a administrațiilor locale și a celor mai importanți ordonatori de credite, vom continua să înregistrăm tot mai multe obiective publice neterminate sau cu o execuție amânată, toate acestea ducând la cheltuirea nerațională a banilor publici. De asemenea, sprijinim continuarea procesului de prioritizare a investițiilor și finanțarea satisfăcătoare a celor care se desfășoară corect și rapid”, susţin reprezentanţii AOAR.

Aceştia spun că România trebuie să îşi dinamizeze procesul de realizare a investiţiilor publice şi să utilizeze fondurile europene alocate prin bugetul 2014-2020, aceasta fiind cea mai solidă şi realistă cale pentru o creştere cu 4,1% a PIB-ului în anul 2016 și asigurarea, în condițiile unei colectări corecte, ritmice și profesioniste, a resurselor bugetare luate în calcul la elaborarea bugetului. O altă propunere a mediului de afaceri este ca obiectivele de investiții a căror execuție a fost sistată să fie transferate administrațiilor locale și chiar companiilor private, prin licitație publică, varianta conservării lucrărilor fiind nerealistă.  

Cele mai citite

Producția de servicii din UE: Danemarca, Grecia și România au înregistrat cele mai mari scăderi

Producția de servicii a înregistrat o creștere de 1,5% în Uniunea Europeană și de 1,7% în zona euro în octombrie 2024, comparativ cu aceeași...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,7% în primele 11 luni ale anului 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, exporturile României au scăzut cu 1%, ajungând la 86 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 3,3%, totalizând 116 miliarde...
Ultima oră
Pe aceeași temă