Creşterea TVA, renunţarea la al 13-lea şi al 14-lea salariu pentru funcţionarii publici, accize mai mari pentru o mulţime de produse. Sunt măsurile pe care grecii trebuie să le îndure, căci, prins între revoltele de stradă şi reticenţa liderilor europeni, guvernul grec anunţă încă o „curbă de sacrificiu”, pentru a primi ajutorul european de 110 miliarde euro.
Grecia va renunţa la acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu pentru funcţionarii publici, parte a acordului încheiat cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru obţinerea unui pachet de finanţare, a declarat premierul elen George Papandreou, citat de AFP. „Acordul va necesita sacrificii majore din partea populaţiei”, a explicat Papandreou. Guvernul va reduce din nou salariile şi pensiile, dar va tăia şi din investiţiile publice. Pe de altă parte, TVA va creşte de la 21% la 23%, iar accizele pentru benzină, tutun şi alcool vor creşte cu 10%. De asemenea, vor fi introduse taxe noi pe profiturile compani-ilor, poluare, jocuri de noroc sau construcţii ilegale. Vârsta standard de pensionare a femeilor va fi ridicată la 65 de ani, la fel ca în cazul bărbaţilor, iar stagiul de cotizare este ridicat de la 37 la 40 de ani. În plus, procedura de concediere va fi simplificată.
Merkel: „Să n-ajungeţi ca grecii”
Condiţiile severe impuse Greciei în schimbul unui ajutor financiar vor determina ţări din zona euro aflate în dificultate, precum Portugalia, Spania şi Irlanda, să scadă cheltuielile pentru a evita o situaţie similară, a afirmat cancelarul german Angela Merkel. „Toţi experţii estimează că Portugalia, Spania şi Irlanda sunt într‑o situaţie mai bună decât Grecia. Aceste ţări pot vedea că drumul pe care Grecia a pornit cu Fondul Monetar Internaţional nu este uşor. În consecinţă, vor face tot posibilul să nu ajungă într-o situaţie similară şi au anunţat deja măsuri de reducere a cheltuielilor”, a spus Merkel.
Detaliile pachetului
Pachetul de finanţare oferit Greciei de statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional va totaliza 110 miliarde euro, pe o perioadă de trei ani, au afirmat surse diplomatice europene, citate de AFP, înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, începută ieri seară. În primul an, Grecia urmează să primească împrumuturi de 30 miliarde euro de la statele din zona euro şi de 15 miliarde euro de la Fond.
Încă o amânare?
Totuşi, aprobarea definitivă ar putea veni abia la sfârşitul acestei săptămâni, de la nivelul şefilor de state şi de guverne din zona euro. „Înţelegerea dintre Atena, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional ar trebui să fie aprobată duminică de miniştrii de Finanţe, sumele urmând să fie deblocate în a doua jumătate a săptămânii următoare, după aprobări ale parlamentelor statelor implicate. Unii participanţi la pachetul financiar nu vor să ia o decizie fără acordul parlamentului”, a afirmat una dintre surse. Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, în repetate rânduri, că o decizie de acordare a creditelor pentru Grecia trebuie luată la nivelul liderilor zonei euro.
Cum strânge Grecia cureaua
TVA creşte de la 21% la 23%
Accizele cresc cu 10%
Vor fi introduse taxe noi
Se reduc investiţiile publice
Salariile bugetare şi pensiile scad
Cresc vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare
Procedurile de concediere sunt simplificate
Nu se mai acordă al 13-lea şi al 14-lea salariu.