17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCE optimistă în ceea ce priveşte România: creştere economică de 2,2%

CE optimistă în ceea ce priveşte România: creştere economică de 2,2%

România va înregistra o creştere economică de 2,2% în acest an şi de 2,1% anul viitor, pentru ca în 2015 procentul să fie de 2,4. Aceasta este prognoza Comisiei Europene (CE), pe care Bruxelles-ul a făcut-o astăzi publică.

Cifrele care se regăsesc în acest document nu par să reflecte calculele făcute de analişti, după declaraţiile de astăzi ale şefului misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

În ceea ce priveşte rata şomajului, conform prognozei Comisiei Europene, aceasta va atinge 7,3 procente în acest an, urmând să scadă la 7,1% anul viitor şi 7% în 2015. Şomajul în rândul tinerilor se situează la cote foarte ridicate, respectiv 23%, însă se aşteaptă la o reducere acestuia ca urmare a introducerii politicilor care să faciliteze intrarea tinerilor pe piaţa muncii.

Citeşte şi: De la 1 ianuarie, preţul motorinei îl va depăşi pe cel din Austria, Franţa, Spania şi Belgia

Executivul comunitar prognozează că, în 2014, deficitul bugetar să fie de 2%. Proiecţia include o creştere limitată a pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar. Iar, perspectiva pe 2015 este una optimistă: deficit de 1,8%.

Investiţiile, în special cele în infrastructură, se aşteaptă să fie repornite odată cu creşterea absorbţiei fondurilor europene.

Rata inflaţiei va atinge anul acesta 3,3 procente, pentru ca în 2014 să scadă la 2,5%, iar în 2015 să urce la 3,4%.

Cele mai citite

Ghid rapid pentru machiajul perfect în 5 pași

Când vine vorba de machiaj, simplitatea este cheia. Dacă te grăbești dimineața sau ai un eveniment neașteptat, e important să ai o rutină rapidă...

Guvernatorul BNR: În fața inflației, oamenii se așteaptă la salarii mai mari

Mugur Isărescu a vorbit și despre transformări digitale, precizând că nu vede cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil al...

VIDEO Elena Lasconi și-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale: „În 2024 putem termina ce am început în 1989“

Elena Lasconi şi-a depus, marţi, candidatura la alegerile prezidenţiale, la Biroul Electoral Central. Președinta USR a declarat că îi reprezintă pe românii care se simt trădați...
Ultima oră
Pe aceeași temă