Şeful statului şi premierul susţin semnarea unui nou acord cu FMI, pe 1-2 ani, cu începere de anul viitor, după expirarea celui actual. Economiştii afirmă că FMI ne ştie incapacitatea de a rambursa în 2013 ratele ce i se cuvin şi, ca urmare, pune presiune să semnăm un nou angajament, urmând să ne acorde reeşalonări.
Preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, precum şi guvernatorul BNR,Mugur Isărescu, au decis ieri de principiu, anterior unei întrevederi cu delegaţia FMI, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, ca România să semneze anul viitor un nou acord cu Fondul pe 1-2 ani.
„Cred că acesta este momentul potrivit să analizăm acordul existent şi să privim şi la câteva elemente ale viitorului acord. Aşa cum am discutat cu premierul şi cu guvernatorul BNR, am decis să avem un nou acord cu FMI pentru încă un an sau doi”, a declarat preşedintele Băsescu, la începutul întrevederii cu delegaţia organismelor internaţionale, aflată de marţi la Bucureşti în a şasea misiune de evaluare în cadrul acordului stand-by încheiat anul trecut.
În viitor este nevoie de asistenţa FMI pentru a oferi soluţii specializate în vederea aplicării unei strategii pe termen mediu a României, care să asigure creşterea economică.
„Cred foarte mult că împreună cu FMI, cu UE şi BM putem prefigura o strategie pe termen mediu cu privire la creşterea economică”, a spus şeful statului.
Suntem sănătoşi doar cu patalama FMI
Întrebat dacă avem nevoie de un nou acord, premierul Victor Ponta a spus, potrivit Hotnews.ro: „Da. Dar din fericire, România nu mai are nevoie să împrumute bani de la FMI. Acordul cu FMI, în nişte termeni în care îmi explică mie domnul Florin Georgescu (n.r. – ministrul de Finanţe), să înţeleg, în termeni medicali, este medicul care spune: da, Romania este sănătoasă, este cu toate analizele la zi şi atunci cei de pe piaţa financiară privată ne împrumută. Este bine să avem certificatul, ca să ne împrumutăm mai ieftin de la creditorii privaţi”.
Cîţu: Obligaţi, căci n-avem de unde să dăm banii înapoi
Economişti consultaţi de „România liberă” contestă însă multe argumente ale semnării unui nou acord cu FMI.
Florin Cîţu, fost economist-şef al unei bănci comerciale şi director al unei firme de consultanţă în macroeconomie, afirmă că acordurile cu FMI de până acum nu au dus la atingerea unor obiective dezirabile, precum privatizări importante, micşorarea nivelului arieratelor (datorii ale entităţilor publice) sau creşterea economică. De regulă, FMI recomandă majorări de taxe (vezi ultimul raport privitor la România), măsuri de natură, dimpotrivă, a frâna creşterea economică. Cîţu spune că, atunci când decid să împrumute bani, creditorii internaţionali nu se uită atât la existenţa sau inexistenţa unui acord cu FMI, cât la dezechilibrele economiei pe care o împrumută. Ideea că României i-ar putea fi împrumutaţi bani cu dobândă mare, fără un acord cu FMI, e doar o „sperietoare”. Economistul crede că adevărata miză a noului acord e faptul că România nu va putea plăti anul viitor 5 miliarde de euro (1 miliard euro statul, 3,9 miliarde euro BNR) cât trebuie să dea FMI, şi ca urmare instituţia internaţională se simte mai bine ştiindu-ne într‑un nou acord. Dacă acesta va fi semnat, FMI ne-ar putea acorda reeşalonări.