8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăCe miliardar controversat ar fi implicat în cumpărarea combinatului Sidex din Galați

Ce miliardar controversat ar fi implicat în cumpărarea combinatului Sidex din Galați

Omul de afaceri Sanjeev Gupta, de origine indiană, a avut în ultimele luni o evoluție spectaculoasă dar și controversată în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România.

Ultima achiziție a lui Sanjeev Gupta este combinatul siderurgic de la Galați, fostul SIDEX, cel care reprezenta, în anii comunismului, una dintre cele mai renumite întreprinderi românești. Construit în anii ’60, Combinatul Siderurgic de la Galați a ocupat, în timpul lui Ceaușescu, locul 6 în lume la producția de tablă groasă și număra, înainte de 1990, aproximativ 40.000 de angajați, în timp ce producția de oțel se ridica la aproape 8 milioane de tone anual.

Din păcate însă, după anul 1990, producţia de oţel de la Galați a început să scadă, iar în 2002, după ce combinatul din Galați a fost preluat de ArcelorMittal, producţia a scăzut la jumătate, subliniază un articol postat pe site-ul www.faramogul.ro.

Vânzarea s-a făcut fără acceptul statului român

Potrivit acestei surse, vicepremierul Viorel Ştefan declara, în anul 2018, că grupul ArcelorMittal are dreptul să vândă combinatul siderurgic de la Galaţi celor de la Liberty House LHG „doar cu acordul explicit al statului român”, dar un asemenea acord nu a existat.

„Cesiunea nu se poate face decât cu acordul explicit al statului român. Există un drept menţionat în contractul de privatizare, care spune că cesiunea nu se poate face decât cu acordul vânzătorului, adică al statului român. (…) Se vor lua măsuri asiguratorii şi toate garanţiile necesare că producţia la Galaţi va creşte după această tranzacţie, nu se va restrânge, iar acest lucru va fi valabil pentru toate unităţile de producţie care fac obiectul acestei tranzacţii”, promitea, în anul 2018, vicepremierul Viorel Ştefan.

Pe de altă parte, tot anul trecut, Vasile Crișan, secretarul general și purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, declara că preluarea Combinatului Sidex Galați de către Mittal a fost realizată în contextul grăbirii procesului de trecere de la economia de stat la cea privată. Contractul fusese semnat pe 25 iulie 2001, dar preluarea efectivă a fost realizată la 1 ianuarie 2002.

Liderul sindical Vasile Crișan preciza că unul dintre punctele prevăzute în programul de achiziționare a Combinatului Sidex Galați menționa și angajamentul grupului Mittal de a crește producția la combinatul din Galați, dar această promisiune nu a fost respectată. ”Nu a dat o cifră, dar asta înseamnă că tu trebuia să ai cel puțin 4,3 miliane tone de oțel, ori acolo s-a redus la 2 milioane de tone oțel. S-a mai angajat că va face un laminor nou pentru piața auto, venise Renault atunci. Nu a făcut-o nici pe asta.Și ata era să păstreze personalul, dar iată că, din 27.832 angajați din 2002, astăzi mai suntem 5.500 de oameni. Povestea cu gaura neagră înainte de privatizare a fost să grăbească acel proces de trecere de la economia de stat la cea privată”, subliniază Vasile Crișan.

Cum acționează statul român

Acum un an, presa străină anunța că grupul ArcelorMittal s-a oferit să vândă mai multe unități siderurgice din Europa, inclusiv combinatul de la Galaţi, în scopul de a obţine ulterior aprobările necesare, din partea autorităţilor anti-trust ale UE, pentru achiziţionarea producătorului de oţel Ilva din Italia.

ArcelorMittal și-a urmat planul și a vândut, în anul 2019, combinatul de la Galați. Foarte interesant este și faptul că, potrivit presei occidentale, miliardarul George Soros a cumpărat și el o participaţie de 3 la sută la fondul elveţian GAM Holding, cel care ar fi finanţat achiziţia combinatul siderurgic de la Galaţi de către Sanjeev Gupta.

Abia în acest moment, ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a anunțat că reprezentanții Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) au întâlniri cu cei ai companiei ArcelorMittal Holdings AG, pentru analizarea modului în care au fost îndeplinite obligațiile asumate la Galați.

”Conform prevederilor legale și ale contractului de privatizare, AAAS este în legătură și are întâlniri doar cu reprezentanții Arcelor Mittal Holdings AG  în calitatea acestei societăți de cumpărător în cadrul Contractului de privatizare iar întâlnirile și analizele privesc exclusiv verificarea îndeplinirii de către ArcelorMittal Holdings AG a tuturor obligațiilor asumate prin Contractul de privatizare, pentru închiderea monitorizării post-privatizare a acestui contract”, a precizat ministrul Economiei, Nicolae Bădălău.

Această verificare este condiția pentru închiderea monitorizării post-privatizare a contractului de privatizare a Sidex, monitorizare care ar deveni inoperantă după preluarea de către noul proprietar, grupul britanic Liberty House.

Analiștii economici observă însă că evaluarea stadiului realizării acestor investiții e făcută prea târziu, adică după 18 ani în care clauzele privatizării Sidex au fost ținute departe de ochii opiniei publice, iar oficialii statului român s-au eschivat să explice în ce măsură compania ArcelorMittal a realizat investițiile în retehnologizarea unor fluxuri de producție și în programe de mediu, adică exact acele investiții la care era obligată prin contractul de privatizare a SIDEX.

De altfel, potrivit liderului sindical Vasile Crișan, grupul ArcelorMittal nu a implementat investițiile tehnologice prevăzute în contractul de privatizare a combinatului de la Galați.

Goana după profit, fără investiții în tehnologie

După ce Uniunea Europeană a cerut eliminarea ajutoarelor de stat acordate combinatului siderurgic, unitatea ArcelorMIttal Galați a înregistrat o producție medie de circa două milioane de tone de oțel pe an, față de cele cinci milioane de tone din anul 2005.

Deputatul Bogdan Rodeanu consideră că ArcelorMittal nu s-a achitat de obligațiile asumate prin contractul de privatizare din anul 2001, printre care s-au numărat cele privind investițiile în tehnologie, iar această situație va fi verificată prin evaluarea contractului post-privatizare, necesar finalizării  procedurilor de vânzare a Combinatului siderugic către Liberty House.

Potrivit analistului Petrișor Peiu, printre capacitățile de care Mittal se va dispensa, prin vânzare, cea mai mare și cea mai importantă este combinatul siderurgic de la Galați. Aceasta a fost prima achiziție din Europa a ArcelorMIttal, dar, în același timp, singura în care nu a investit bani și pe care a lăsat-o să se deprecieze. Așa se explică faptul că unitatea din Galați mai produce doar jumătate din cât producea în momentul privatizării, a avut în anul 2018 doar circa 5.000 de salariaţi și nu a mai făcut profit de aproximativ 10 ani – mai precis din anul 2008.

Pe timpul cât era premier, Petre Roman a avut o declarație extrem de controversată – a spus că industria României este un morman de fiare vechi. În ciuda acestei declarații, întreprinderea de la Galați este singurul combinat, dintre cele la care Mittal renunță, care produce bandă laminată la cald, bandă laminată la rece și produse plate galvanizate.

De ce a fost secretizat dosarul de privatizare

Până la privatizarea din 2001, către Mittal, statul român s-a dovedit  a fi un administrator ineficient.

În schimb, speculând această situație, în doar câțiva ani, mulți oameni de afaceri din sudul Moldovei s-au îmbogățit din „căpușarea” combinatului, care ajunsese, în 2001, să aibă datorii de circa 1 miliard de euro.

Situația este similară celor de la alte unități economice, cândva înfloritoare în România. În cazul combinatului de la Galați, Guvernul Năstase a anulat datoriile din anul 2001 și a secretizat dosarul de privatizare. De ce mai au și astăzi acele documente caracter secret, nimeni nu spune. Desecretizarea contractului de privatizare a Sidex a fost cerută în toamna anului 2001, când a și fost încheiat respectivul contract, și în aprilie 2018, după e ArcelorMittala anunțat vânzarea activelor combinatului din Galați.

În 2018, deputatul de Galați Cătălin Cristache, membru în Comisia pentru Transporturi şi Infrastructură, i-a solicitat ministrului Economiei să explice de ce contractul de privatizare a Sidex este confidențial și să precizeze dacă ArcelorMittal și-a respectat sau nu obligațiile prevăzute de clauzele contractului. Ministrul Economiei de la acea vreme, Dănuț Andrușca, a promis că va cere o notă de informare cu privire la monitorizarea post-privatizare, dar nu s-a întâmplat nimic concret. Recent, s-a trecut la verificarea modului în care ArcelorMittal și-a îndplinit obligațiile prevăzute ân clauzele contractului de privatizare.

Tot în anul 2018, deputatul de Galați Bogdan Rodeanu, membru al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, a anunțat că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă o copie a dosarului de privatizare a combinatului SIDEX.

”În cazul în care acest lucru nu este posibil, vă rugăm să motivați secretizarea respectivului document al statului român, precum și temeiul legal care susține această motivație”, menționa interpelarea semnată de parlamentarul Bogdan Rodeanu.

Cele mai citite

Zmeura de Aur 2025. „Joker: Folie à Deux” are șapte nominalizări

Nominalizările pentru premiile Zmeura de Aur 2025, care satirizează cele mai slabe filme și performanțe ale anului, au fost anunțate, iar "Joker: Folie à...

Barcelona îl vrea pe Andrei Rațiu! „15.000.000 €! Se lucrează la transfer”

Andrei Rațiu (26 de ani), fundașul român de la Rayo Vallecano, ar putea ajunge la FC Barcelona, conform presei catalane, care susține că echipa...

Iga Swiatek, calificare fără emoții în semifinalele Australian Open!

Iga Swiatek a obținut o victorie categorică în sferturile de finală ale Australian Open, impunându-se cu 6-1, 6-2 în fața Emmei Navarro. Această calificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă