-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe impact au alegerile asupra ratingul de ţară

Ce impact au alegerile asupra ratingul de ţară

Evoluţiile politice din România, inclusiv alegerile locale de la începutul lunii iunie, pot avea impact asupra politicilor fiscale şi economice până la alegerile parlamentare şi după, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Fitch.

„Ratingul României include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamnă. Totuşi, creşterea substanţială a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativă de la programul de consolidare fiscală, fie înainte fie după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului”, potrivit Fitch.

Cursul, la maxim istoric

Vineri, în ziua votării moţiunii, cursul a depăşit pragul psihologic de 4,4 lei/euro, pe piaţa interbancara, indicând reacţia imediată a pieţei la un nou vârf al instabilităţii politice prelungite.

Luni, cursul a urcat în piaţa interbancară la un nou maxim istoric, de 4,4045 lei/euro, pe fondul incertitudinilor legate de măsurile pe care le va adopta noul guvern după căderea Cabinetului Ungureanu, deşi BNR a intervenit indirect, prin vânzare de euro..

Economistul ING Bank, Vlad Muscalu, citat de Mediafax, apreciază că piaţa va rămâne tensionată, cel puţin până când planurile noului guvern devin mai clare.

„Volatilitatea ar putea persista dincolo de aceste clarificări, în cazul în care noul executiv reduce atenţia acordată disciplinei fiscale. Riscurile asociate unui asemenea scenariu par semnificative, dacă luam în considerare planurile prezentate în trecut de fosta opozitţe şi că aceasta s-ar putea să fie nevoită să dovedească că reprezintă opusul guvernelor precedente, care au redus cheltuielile publice şi au majorat taxe”, se arată într-un raport al băncii.

Monitorizarea evoluţiilor politice

Potrivit comunicatului Fitch Ratings, România a făcut însă progrese în programul de consolidare fiscală în ultimele trimestre, iar deficitul bugetar, de 5,2% din PIB în 2011, este apropiat de ţinta oficială. Creşterea PIB a fost anul trecut de peste 2%, iar inflaţia a coborât la un minim istoric.

Evoluţiile politice din România, inclusiv alegerile locale de la începutul lunii iunie, care pot avea impact asupra politicilor fiscale şi economice până la alegerile parlamentare şi după, vor fi în continuare monitorizate de Fitch, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, care menţionează că USL conduce în sondajele de opinie şi cel mai probabil va forma Guvernul şi va conduce ţara până la alegerile din toamnă.

Alegerile din noiembrie şi politicile guvernului rezultat în urma scrutinului vor rămâne un factor important în evaluarea ratingului României, potrivit agenţiei.
România rămâne expusă riscurilor generate de criza din zona euro, atât pe cale comercială cât şi din cauza rolului băncilor mamă din zona euro în sectorul financiar local.

Fitch a îmbunătăţit ratingul României, de la „BB+” la „BBB-” în iulie anul trecut, iar perspectiva este stabilă.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă