13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe-i aşteaptă pe bugetari: Concedieri sau tăieri salariale

Ce-i aşteaptă pe bugetari: Concedieri sau tăieri salariale

Deşi iniţial dădea asigurări că reducerea de 15% a cheltuielilor de personal de la stat va viza doar banii tocaţi inutil, în special pe deplasări şi sinecuri politice, premierul a revenit duminică şi a recunoscut că sunt vizate şi posturi.

Premierul solicita miniştrilor soluţii pentru reducerea cheltuielilor de personal cu 15%, deghizată iniţial ca măsură de înlăturare a risipei, de tăiere a fondurilor pentru deplasări. Duminică au apărut nuanţările. “Reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal poate presupune şi diminuări ale numărului de posturi «ocupate inutil», a spus Ponta la Antena 3, adăugând că îi este greu să creadă că într-un minister sau autoritate publică este nevoie de absolut tot ce există în prezent, după angajările din 2010-2011.

Premierul a mai subliniat că nu e vorba de o decizie nouă, ci de o recomandare veche, uitată de miniştri. „Eu, din ianuarie le-am spus colegilor mei din toate ministerele, din autorităţile centrale: uitaţi-vă şi veniţi să-mi spuneţi de ce cheltuieli de personal nu aveţi nevoie. Dacă îmi spuneţi că aveţi nevoie de tot în minister, în agenţie, în autoritate mi-e greu să cred, pentru că s-au angajat în ultimii ani, când se dădeau afară zece mii de poliţişti şi erau blocate posturile la sănătate şi educaţie… să ştiţi că în ministere, în autorităţi, în 2010-2011, s-au angajat oameni, o mulţime”, a spus premierul.

Întrebat de unde crede că se poate tăia 15%, Ponta a răspuns: „Din cheltuieli de personal, fie din posturi, fie din cheltuielile de orice alt tip pe care fiecare ministru şi fiecare şef de autoritate le poate găsi. Nu se taie salarii sau, oricum, nu umblăm la spitale, la şcoli, pentru că vorbim de autoritatea centrală, ministere, autorităţi, agenţii şi oficiale teritoriale deconcentrate ale acestor autorităţi centrale”.

Cerere FMI: Cheltuielile cu salariile, sub 7% din PIB

Solicitarea premierului este menită să aducă procentajul cheltuielilor cu salariile în PIB la nivelul convenit cu FMI, respectiv de 7% din PIB, cu 0,4% din PIB mai mic decât nivelul înregistrat potrivit bugetului pe 2013. În 2012 ponderea a fost sub 7%, însă majorările acordate bugetarilor au adus ponderea la nivelul menţionat. „Ca o chestiune de principiu, de ce s-au mai mărit salariile în decembrie? Ca să fie reduse acum? Nu puteau să nu le crească? Aceasta după un discurs anti-austeritate”, spune retoric economistul Florin Cîţu. El spune că, pe baza minimelor informaţii publice disponibile, se poate concluziona că, dacă posturile vacante au fost bugetate, atunci diminuarea costurilor cu salariile se va putea face prin eliminarea sumelor aferente. Dacă nu, se va recurge la pensionări sau la disponibilizări.

Potrivit Mediafax care citează surse guvernamentale, posturile vacante din administraţie nu au mai fost bugetate în acest an prin Legea bugetului, astfel că reducerea cu 15% a costurilor de personal, solicitată de premierul Ponta, va putea fi operată prin tăieri ale cheltuielilor salariale, prin disponibilizări sau prin cele două măsuri combinate.

În sectorul bugetar lucrează aproape 1,2 milioane de persoane. Cheltuielile de personal prevăzute în bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde de lei (10,2 miliarde de euro la cursul luat în calcul la realizarea bugetului, de 4,5 lei/euro), iar cele cu bunurile şi serviciile totalizează 37,2 miliarde de lei.

Cele mai citite

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă