Extrădat din Marea Britanie în România pentru executarea unei pedepse de 2 ani și 11 luni pentru furt dintr-un magazin (3 acte materiale), tânărul Cezar Dutcă (33 de ani) – infirm, cu un picior amputat și suferind de cancer la plămâni și schizofrenie paranoidă și tulburare de personalitate, a decedat la începutul anului 2018 la Penitenciarul Rahova.
Rudele și avocatul au acuzat Administrația Penitenciarelor că nu au întreprins absolut nimic pentru a-l salva pe Cezar Dutcă, acestuia fiindu-i refuzată internarea în spital și implicit aplicarea unui tratament adecvat. Viorica Dutcă, mama deţinutului, a susținut că fiul ei nu a primit niciun tratament pentru schizofrenie și cancer deoarece pușcăria nu avea medicamente. Pentru toate bolile de care suferea, Dutcă ar fi primit doar pastile de somn.
Iar atunci când în sfârșit a fost dus la un spital public, cei de la administrația penitenciarelor au refuzat să îl lase internat. Doar de câteva ore de spitalizare a beneficiat Cezar Dutcă. A decedat pe data de 2 ianuarie 2018, iar cei de la Penitenciarul Rahova au comunicat că tânărul de 33 de ani a decedat din cauze naturale.
Situația tragică a fost expusă cât se poate de clar de avocatul Alexandru Enache. „La data de 11.12.2017, fiind în vizită la grefă, am luat legătura cu ofițerul de serviciu și cu Directorul închisorii – domnul Străjeru – căruia i-am comunicat starea precară de sănătate a acestui deținut, în sensul în care suferea de afecțiuni psihice, avea un picior amputat și cancer la plămâni în metastază pentru care nu i se administra niciun fel de tratament medical, ci doar pastile de somn, deși art. 152 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal din 10.03.2016 prevede obligativitatea instituțiilor penitenciare de a lua toate măsurile privind siguranța medicală a deținuților. În acest sens, am solicitat ca măsură urgentă internarea deținutului Dutcă Cezar în spitalul penitenciar Rahova și acordarea de urgență a tratamentelor medicale specifice conform fișelor medicale de la dosarul de penitenciar. La 14.12.2017, respectiv 15.12.2017 am fost în audiență atât la domnul Străjeru, cât și la domnul Coțofană de la ANP, solicitându-le de urgență tratament medical adecvat“.
Demersul avocatului Enache s-a lovit însă de pretenția celor doi directori de la Administrația Penitenciarelor de a le fi furnizate traducerile actelor medicale din Anglia. Altfel, au justificat cei doi, nu se pot lua măsuri urgente. Starea de sănătate a tânărului Cezar Dutcă era însă mai mult decât evidentă și nu mai putea aștepta traducerile birocratice. Și nici nu se dorea. Pentru că, deși avocatul Enache a solicitat de trei ori să îi fie furnizat dosarul de penitenciar pentru a putea traduce de urgență actele medicale solicitate, respectivele documente nu i-au fost furnizate.
„Le-am solicitat în trei rânduri, conform e-mail-urilor trimise, fotocopie după dosarul de penitenciar pentru a putea traduce în mod urgent actele. Nici până la această dată nu le-am primit. Până la 27.12.2017, când am solicitat telefonic domnului Străjeru să fie transferat la spital, nu s-a luat nici o măsură. Abia în data de 28.12.2017 a fost transferat la spital, din cauza convulsiilor pe care le avea și conform declarațiilor surorii sale, care l-a vizitat pe 29.12.2017, avea mască de oxigen. La data de 2.01.2018, familia a fost anunțată de decesul acestuia“, a declarat avocatul Alexandru Enache.
La rândul lor, rudele au confirmat faptul că starea lui Cezar Dutcă s-a înrăutăţit vizibil în doar o lună de zile de la încarcerare, moment în care și ele au solicitat internarea în spital, însă au fost refuzate. Doar câteva ore a fost dus la spital, mai bine spus plimbat la spital. La data de 28 decembrie Cezar Dutcă a fost readus în penitenciar. După câteva zile, la data de 2 ianuarie 2018, a decedat. Administrația Penitenciarului Rahova a declarat atunci că deţinutul a murit la spitalul unităţii de detenţie din cauze naturale.
» Deși avocatul Enache a solicitat de trei ori să îi fie furnizat dosarul de penitenciar pentru a putea traduce de urgență actele medicale solicitate, respectivele documente nu i-au fost furnizate.