1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024

Cat risti, cat castigi

» Valoarea la Risc (VaR) le arata investitorilor mai sensibili la risc cat de mult se poate adanci partea goala a paharului.

» Daca Valoarea la Risc ajunge sa fie mai mare decat randamentul potential, atunci investitia nu mai e atractiva.

Stiati? Randamentul e doar unul dintre termenii ecuatiei! Dar daca va decideti sa investiti in fonduri mutuale – mai ales cele profilate pe actiuni – ar trebui sa deveniti un pic mai curiosi. "Ce risc imi asum pentru a obtine un randament mai mare?" O intrebare foarte buna de pus cand alegeti fondul! "Un risc mai mare", va raspunde administratorul sau agentul de vanzari. Dar va dau eu o intrebare si mai buna: "Cat mai mare?". Puteti afla raspunsul daca deveniti, cum spuneam, un pic mai curiosi.
Din vara trecuta, Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) publica o data cu buletinul lunar un indicator pe care as paria ca multi dintre noi l-am trecut (prea) usor cu vederea: se cheama Valoarea la Risc (VaR) si arata cat de mare ar putea fi, intr-un an, pierderea maxima din suma plasata intr-un fond mutual. VaR apare sub forma unui procent si, dupa mine, ar trebui sa fie afisat, la loc de cinste, o data cu randamentul la zi, care – scrie acolo, cu litere mai mici – nu garanteaza performantele viitoare ale fondului. Daca VaR e 20%, de exemplu, si ati investit 10.000 de lei, inseamna ca ati putea pierde cel mult 2.000. Mi se pare corect sa stiti asta de la bun inceput, nu? Daca ar fi sa priviti randamentul si VaR ca pe doi sfetnici care va ajuta sa decideti in ce fond investiti, ati putea sa-i luati asa: primul va arata, de obicei, cat de mare poate fi partea plina a paharului, celalalt va arata cat de mult se poate adanci partea goala. O precizare importanta: VaR e un indicator cu eficienta maxima intr-o piata normala. Pe piete turbulente, eficienta acestuia scade simtitor.
Bun! Sa impingem curiozitatea mai departe… Exemplu ipotetic: cum fac diferenta intre fondul A cu 30% randament anual, VaR 10% si fondul B cu 20% randament anual, VaR 5%. Incurca-i drace! De fapt, nu e chiar asa complicat. In cazul A, la 1.000 de lei investiti, potentialul de castig este de 30 de lei, iar pierderea maxima de 10 lei. Raportul de 3/1 arata rezonabil. In cazul B, la mia de lei investita, castigul potential e 20 de lei, iar pierderea maxima de 5 lei. Observati, raportul e chiar mai bun, 4/1; chiar daca randamentul potential al fondului B este mai mic din cauza valorii la risc mai mici, plasamentul e mai atragator.
E usor de observat ca preferabile sunt raporturile supraunitare. Daca Valoarea la Risc ajunge sa fie mai mare decat randamentul potential, atunci investitia nu mai e atractiva. La sfirsitul anului trecut, fondurile de actiuni aveau VaR cuprinse intre 23,5 si 43,2% la randamente care nu au depasit 30%.

Cele mai citite

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă