19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât ne costă independenţa energetică?

Cât ne costă independenţa energetică?

Investirea anuală a 3-4 miliarde de euro în eficienţă energetică, surse regenerabile de energie şi în utilizarea potenţialului de petrol şi gaze ar limita semnificativ dependenţa energetică a României.

România are nevoie de investiţii anuale de 3-4 miliarde de euro pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de energie, estimate să acopere în 2030 aproape jumătate din consum, a declarat miercuri directorul gen eral al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. Scenariul luat în calcul, prezentat ieri, prevede o diminuare în următoarele două decenii a producţiei de ţiţei, gaze şi cărbune, o creştere susţinută a producţiei de energie regenerabilă şi una mai timidă a celei nucleare.

„Importurile de energie ale României vor creşte în viitor. România are o poziţie relativ bună în ce priveşte independenţa energetică, iar istoric dependenţa de importuri a fost relativ scăzută. Dar această poziţie din păcate nu se va putea menţine, dependenţa va ajunge în 2030 până la 46% (n.r. – de la 22% acum). Ca să reducă depedenţa de importuri, România are nevoie de investiţii de 3-4 miliarde euro pe an, plus un cadru de reglementare stabil”, a afirmat Gheorghe. Din această sumă aproximativ 1-2 miliarde euro ar trebui investiţi anual în sectorul ţiţeiului şi gazelor naturale, mai precis în surse neconvenţionale, exploatări din ape de mare adâncime, metode secundare şi terţiare de recuperare a ţiţeiului.

Folosirea unui miliard de euro pentru realizarea acestor investiţii ar avea asupra economiei efecte superioare celor avute de importuri efectuate în valoare de aceeaşi sumă (vezi tabel). Mariana Gheorghe a adăugat că până în prezent OMV Petrom a investit în medie un miliard de euro anual şi va continua să investească în medie 0,8-1,2 miliarde euro anual, dacă va avea un mediu favorabil investiţiilor.

„Nivelul actual al producţiei înlocuieşte importuri de energie de aproape patru miliarde de euro anual. Este nevoie de un preţ ridicat al ţiţeiului în toată lumea, pentru că este nevoie de investiţii în tehnologii scumpe. (…) Credem că autorităţile îşi doresc stimularea investiţiilor. Noi, cei care investim, avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate, economică şi politică”, a mai spus Gheorghe. Bugetul de investiţii al OMV Petrom pentru acest an însumează 5,2 miliarde lei.

8,6 miliarde lei este contribuţia Petrom la buget în 2011, nive­lul anual al investiţiilor în România atin­gând un miliard de lei alocat din profiturile companiei.

Strategia Petrom 2021

Compania a investit până acum 93% din profitul ei operaţional, respectiv 29,6 miliarde lei din 31,7 miliarde lei, profit EBITD. Aceasta reprezintă, în medie, peste un miliard de euro pe an, aproape tot profitul fiind reinvestit în România.

Investiţiile au dus la o stopare a declinului producţiei de la 214 mii barili echivalent petrol pe zi, la 174 mii barili echivalent petrol zilnic.

Nivelul actual de producţie anuală înlocuieşte importuri de energie în valoare de 4 miliarde euro pe an. Strategia Petrom pentru orizontul anului 2021, numită de companie „performnaţă durabilă pentru creştere” prevede stabilizarea producţiei, creşterea factorului de recuperare a ţiţeiului şi gazelor naturale, demararea exploatării perimetrului Neptun şi a oportunităţilor din surse neconvenţionale. In sectorul gazelor naturale şi energiei, strategia urmăreşte demararea exploatării centralei de la Brazi, dezvoltarea unui hub de gaze naturale. Petrom mai urmăreşte creşterea eficienţiei rafinăriei Petrobrazi şi modernizarea depozitelor de carburanţi.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă