Pe masa specialistilor in re-surse umane se gasesc sute de CV-uri, cele mai multe avand completata rubrica "studii superioare". Astazi, lipsa unei facultati poate constitui chiar un dezavantaj. Intre doi candidati care au aceeasi experienta, unul cu studii "inalte" si celalalt fara, angajatorul il prefera, de regula, pe cel mai scolit.
Anca Deleanu, consultant in selectie si recrutare de personal la compania Catalyst din Bucuresti, crede ca lipsa studiilor superioare ii impiedica pe candidati sa-si gaseasca un loc de munca. "Studiile superioare sunt extrem de accesibile, atat ca proces de admitere si trecere a examenelor, cat si la nivel de costuri. Sintagma «toata lumea face azi o facultate» a devenit o realitate care desi nu-i mai ajuta pe absolventi sa isi gaseasca un job, ii impiedica pe cei care nu se supun regulii generale sa fie selectati pentru un job", explica Anca Deleanu.
Acesta este si motivul pentru care tanara Elisabeta Jitaru (24 de ani, din Piatra Neamt) s-a decis sa urmeze o facultate. "Am ajuns, in cele din urma, la vorba mamei. O facultate nu-ti asigura un post, insa iti netezeste calea catre acesta", explica tanara motivul pentru care isi doreste sa fie studenta.
Facultatea slefuieste
Pe de alta parte, spun expertii in resurse umane, angajatorul percepe absolvirea unei facultati ca indicator pentru existenta unor abilitati de exprimare ingrijita, de realizare de prezentari, de lucru cu computerul, poate chiar si de limba engleza. "Sunt angajatori care ar opta pentru o persoana cu studii superioare doar daca isi doresc pe cineva cu o limba straina la nivel fluent, sau in cazul in care isi doresc ca, intr-o perioada scurta de timp, angajatul respectiv sa avanseze intr-o pozitie mult mai complexa, avansare ce ar presupune trecerea prin toate joburile disponibile in acea companie", spune Adina Stroe, consultant in resurse umane la compania Von Consulting din Bucuresti.
Taximetristi si vanzatoare cu diploma
Piata muncii se confrunta cu un numar foarte mare de absolventi de studii superioare. De asemenea, sunt destui cei care nu reusesc sa obtina un loc de munca potrivit pregatirii lor. Acest lucru se intampla si inainte de criza financiara, dar s-a accentuat in ultimele luni. "Multe persoane au inceput sa trimita CV-uri si sa participe la interviuri pentru posturi care sunt sub nivelul lor de pregatire", spune Oana Mosoiu, consultant al firmei de resurse umane Ascent Group din Bucuresti, care mai afirma ca in Romania exista destui taximetristi absolventi de Finante-Banci si vanzatoare care au urmat Dreptul.