5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât de atractiv mai este programul Prima Casă?

Cât de atractiv mai este programul Prima Casă?

Programul Prima Casă a supravieţuit, uşor chinuit, după doi ani în care s-au acordat aproape 35.000 de credite. Băncile nu se mai înghesuie însă să intre în parteneriat cu statul pentru a patra etapă, ci preferă să se întreacă în oferte proprii, similare celor din program.

Programul Prima Casă a constituit un suport puternic pentru creditarea populaţiei în 2009 şi parţial în 2010, când aversiunea la risc a băncilor atinsese cote foarte înalte, iar creditarea in¬trase într-un con de umbră.

Dobânzile mari şi condiţiile stricte de eligibilitate impuse de bănci au făcut ca Prima Casă să fie o gură de oxigen pentru cei care nu puteau să se încadreze în standardele băncilor la acea vreme. Mai exact, în vara lui 2009, DAE medie la un credit ipotecar în euro trecea de 11%, în timp ce programul Prima Casă oferea finanţare la costuri de puţin peste 5%.

De asemenea, băncile nu acceptau un avans mai mic 20% decât în cazuri excepţionale, comparativ cu cerinţa de avans de numai 5% impusă la Prima Casă.

2011/04/19//177475-credite3.jpg

Băncile au îmbunătăţit oferta standard

Situaţia s-a schimbat radical. DAE medie la creditele ipotecare standard în euro a scăzut sub 8% în prezent, iar unele bănci au oferte proprii de cost chiar mai bune decât limitele impuse de Guvern prin programul Prima Casă.

Avantajele au fost extinse şi în partea de avans, iar acesta a scăzut în zona de 10-15% din sumă necesară achiziţionării imobilului dorit.

Spre exemplu, după finalizarea plafonului alocat, CEC Bank oferă până la finele lunii octombrie credite ipotecare la aceleaşi costuri pe care un client le-ar fi plătit pentru un împrumut Prima Casă, inclusiv costul aferent comisionului către Fondul de Garantare. Singurul dezavantaj este avansul uşor mai ridicat: de 10% în loc de 5%.

Şi BCR a decis să reducă la începutul lunii aprilie costurile pentru creditele ipotecare. Marjă de dobândă peste Robor porneşte de la 2%, în timp ce pentru creditele în euro marja de dobândă pleacă de la un minimum de 4,1%, la care se adaugă un comision lunar în sumă fixă. Avansul variază între 15% şi 25%, în funcţie de varianta de cost aleasă şi de istoricul pe care solicitantul îl are cu banca.

Pe de altă parte, şi programul Prima Casă are, la rândul său, dezavantaje. Suma finanţată nu trece de 57.000 euro, în condiţiile în care ofertele standard de creditare permit obţinerea de sume mult mai mari. În plus, dacă în cazul programului Prima Casă locuinţa nu poate fi înstrăinată timp de 5 ani, această restricţie nu se aplică şi pentru creditele standard.

Cele mai citite

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006, în cadrul unui eveniment deosebit, care va...

Ucraina va primi 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială

Ucraina va primi un pachet de ajutor de 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială, destinate scopurilor sociale și umanitare, potrivit premierului Denis...

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006, în cadrul unui eveniment deosebit, care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă