22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCâştigătorii anului 2010 în asigurări

Câştigătorii anului 2010 în asigurări

Astra a urcat pe primul loc încă din primul trimestru şi nu s-a mai dat jos până la sfârşit, în timp ce BCR Asigurări de Viaţă a intrat pentru prima dată în topul asigurătorilor.

 

Companiile de asigurări din România au subscris anul trecut prime totale de 1,98 miliarde de euro. Cu 11 milioane euro sub pragul psihologic al celor 2 miliarde euro şi cu peste 100 mai puţin decât valoarea consemnată la finele anului 2009.

Aşadar, nimic spectaculos nu s-a întâmplat pentru piaţa asigurărilor în trimestrul 4, care să determine o modificare semnificativă a dinamicii de -5% anticipate de către INSURANCE Profile după primele nouă luni ale anului trecut.

În monedă europeană, piaţa a consemnat o dinamică negativă de -5%. Evoluţia reală în monedă naţională, ţinând cont de o rată medie a inflaţiei de 6,09% pentru anul 2010, a fost de -11%. Această dinamică a fost una contrastantă cu cea a Produsului Intern Brut, care, potrivit statisticilor anunţate, a consemnat, în monedă europeană, o creştere de 5%.

În aceste condiţii, gradul de penetrare în PIB s-a diminuat şi el la 1,63%, în scădere de la valoarea de 1,81% consemnată la finele anului trecut şi sub valoarea consemnată în anul 2006, de 1,68%.

Se schimbă liderul

În ceea ce priveşte evoluţia companiilor şi ierarhia acestora, anul 2010 a adus două premiere. ASTRA Asigurări a devenit liderul pieţei încă din primul trimestru, conservându-şi această poziţie şi la închiderea anului. O altă premieră o reprezintă intrarea în TOP 10 a BCR Asigurări de Viaţă, astfel că două dintre primele 10 companii din piaţă sunt specializate în asigurări life.Aşadar, cu o ascensiune în ierarhia subscrierilor de trei poziţii, noul lider al pieţei asigurărilor este ASTRA Asigurări. Compania a subscris prime brute a căror valoare s-a apropiat de 264 milioane euro, în creştere cu peste 38% faţă de rezultatele consemnate în 2009. ASTRA şi-a majorat şi cota de piaţă cu 4,14 puncte procentuale, până la 13,3% din totalul subscrierilor realizate de asigurători. Compania a subscris cu aproape 73 milioane euro mai mult decât în 2009.

Cine mai este în top

Cu o reducere a subscrierilor de peste 19%, ALLIANZ-ŢIRIAC a coborât un loc în topul asigurătorilor, cu subscrieri a căror valoare a depăşit 245 milioane euro (cu peste 58 milioane euro mai puţin decât în 2009). Compania şi-a diminuat cota de piaţă cu 2,17 puncte procentuale, până la 12,3%.

OMNIASIG ocupă locul 3 în ierarhia realizată în funcţie de totalul subscrierilor. Compania şi-a diminuat afacerile cu 17,3%, până la un volum al primelor brute subscrise de 218 milioane euro, cu 45 milioane euro mai puţin decât valoarea subscrierilor consemnată în anul 2009. OMNIASIG deţine o cotă de 12,6% din piaţa asigurărilor, cu 1,6 puncte procentuale mai puţin decât în 2009.

De fapt, singurele modificări de poziţionare în TOP 10 au fost produse doar prin urcarea cu 3 poziţii a noului lider, astfel că ALLIANZ-ŢIRIAC, OMNIASIG şi GROUPAMA au pierdut câte un loc, iar componenţa a fost modificată prin intrarea în TOP 10 a BCR Asigurări de Viaţă.

Scăderi pe asigurări generale

Asigurările generale au scăzut cu 6,8% in 2010. În 2010, pe segmentul asigurărilor generale, companiile au subscris, în euro, cu 6,75% mai puţin decât valoarea consemnată în anul 2009. Valoarea subscrierilor aferente asigurărilor generale s-a cifrat în anul precedent la 1,6 miliarde euro, cu 116 milioane euro mai puţin decât rezultatele anului 2009. Aceste cifre au determinat scăderea ponderii pe care asigurările generale o deţin în totalul subscrierilor cu 1,5 puncte procentuale, până la un procentaj de 80,46% din totalul pieţei asigurărilor.

În ceea ce priveşte asigurările generale, un aspect de remarcat este, pentru prima oară în ultimii ani, dinamica negativă a daunelor plătite de asigurători.

Valoarea acestora s-a diminuat cu circa 8 procente în euro, până la valoarea de 1,13 miliarde euro. Esenţială pentru acest rezultat a fost scăderea cu aproape 14% în euro a daunelor consemnate pe segmentul CASCO.

www.insuranceprofile.ro

Poliţele de viaţă iau avânt

Pe segmentul life, asigurătorii şi-au sporit afacerile cu aproape 11,5 milioane euro, ceea ce înseamnă o creştere de peste 3% în monedă europeană. În aceste condiţii, asigurările de viaţă şi-au sporit ponderea în industria asigurărilor până la 19,54% din totalul subscrierilor. Valoarea indemnizaţiilor plătite pe segmentul asigurărilor de viaţă, inclusiv răscumpărările, s-a cifrat în anul precedent la 163 milioane euro. Alături de asigurările de viaţă, singurele clase de asigurare pentru care anul precedent a adus sporiri ale volumului de prime brute subscrise au fost asigurările de incendii şi calamităţi naturale, asigurările de credite, garanţii şi asigurările de Răspundere Civilă Auto (RCA).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă