Amenzile record care au totalizat aproape 30 de milioane de euro aplicate de Consiliul Concurentei pentru formarea unui cartel au reusit sa zdruncine serios unitatea producatorilor de ciment. La trei luni dupa sanctiune, cei trei mari jucatori de pe piata romaneasca au pornit vizibil pe drumuri diferite. Atitudinea lor fata de sanctiunea aplicata de autoritatea de concurenta a fost in fiecare caz puternic individualizata.
Chiar daca imediat dupa aplicarea sanctiunii toti cei trei producatori promiteau un razboi lung si dur cu Consiliul Concurentei, timpul si calculele facute la rece au indulcit serios reactiile.
Carpatcement s-a dus in instanta
Pana la urma, un singur producator, Carpatcement, a fost consecvent si a mers pe promisiunea initiala, ajungand sa-si afirme nevinovatia in fata instantei, chiar daca a platit amenda impusa de concurenta. „Carpatcement a depus, in data de 23 iunie 2005, dosarul prin care ataca la Curtea de Apel Bucuresti decizia Consiliului Concurentei, cerand suspendarea platii amenzii stabilite de Consiliu si anularea Deciziei 94 emise in data de 26 mai 2005. Ca urmare a faptului ca in data de 28 iunie 2005 instanta nu a acceptat cererea de suspendare a platii amenzii, conform reglementarilor in vigoare, Carpatcement a platit amenda. Dosarul de fond, in care Carpatcement cere anularea Deciziei 94 a Consiliului Concurentei, este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, urmand ca prima audiere sa aiba loc in data de 21 septembrie 2005”, a explicat Bogdan Arnautu, directorul de comunicare al Carpatcement.
Holcim si Lafarge au platit fara comentarii
Primii care au cedat si s-au conformat deciziei Consiliului Concurentei au fost elvetienii de la Holcim, singurii taxati cu doua amenzi (una pentru cartel si cealalta pentru incalcarea restrictiilor impuse de autorizarea conditionata a concentrarii economice realizata prin preluarea fabricii de la Alesd). La cateva zile dupa sanctiune, Holcim a platit cele doua sume, 290,044 miliarde lei si 52,735 miliarde, fara prea multe comentarii si fara actiuni in instanta.
Cronologic, urmatorul grup care a platit amenda (de 313,2 miliarde lei) a fost Carpatcement, imediat dupa ce instanta nu a acceptat amanarea la plata. Carpatcement isi va continua insa razboiul in justitie. Ultimii care au cedat si au scos banii din buzunar (377,2 miliarde lei) au fost francezii de la Lafarge, acuzati de Concurenta ca au fost initiatorii cartelului.
Plata amenzii de catre Lafarge a fost privita ca o victorie de Consiliul Concurentei, care s-a grabit sa salute gestul printr-un comunicat in care vorbea de faptul ca acest demers reprezinta "un semnal puternic si convingator in legatura cu viitorul pietei cimentului in Romania”. Imediat, oficialii Lafarge au reactionat printr-un comunicat rece in care si-au explicat gestul: "Cu grija de a conserva actualul dispozitiv industrial al uzinei de la Medgidia pentru a raspunde la cresterea asteptata a pietei romanesti in viitor si pentru a utiliza la maximum supracapacitatea actuala, cu mentinerea efectivelor de personal in aceasta locatie, Lafarge Romcim a obtinut de la Consiliul Concurentei asigurarile necesare pentru continuarea activitatii sale de export si a politicii de pret aferente, asa cum rezulta acestea din constrangerile pietei internationale de ciment”. Altfel spus, Lafarge a platit sanctiunea data pentru formarea de cartel in schimbul inchiderii discutiei pe tema preturilor reduse la export in dauna preturilor pentru produsele livrate pe piata interna. Istoric, intregul scandal legat de producatorii de ciment a pornit de la acuzatia lansata de fosta guvernare potrivit careia acestia isi subventionau exporturile din costurile pentru productia interna.
In acest moment, reactiile celor trei mari grupuri dupa sanctiunea data de Concurenta arata ca ele merg pe drumuri diferite, indiferent daca inainte a existat sau nu un cartel pentru stabilirea preturilor. Surpriza cea neplacuta o are insa consumatorul roman care, alimentat de comunicarea oficiala, a crezut ca tot acest razboi al statului impotriva cimentistilor va avea un efect imediat asupra preturilor. In aceasta vara, pretul cerut pentru un sac de ciment n-a dat nici un semn ca ar scadea.