Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) a lansat, recent, un proiect de lege privind introducerea cardurilor de masa. Cu alte cuvinte, UNPR propune ca tichetele de masa sa fie inlocuite cu carduri de masa. Potrivit proiectului de lege, angajatorul ar trebui sa vireze contravaloarea tichetelor de masa direct in contul de card al angajatului. Initiativa a starnit stupoare si controverse, fiind imposibil de aplicat in practica.
Fata de legea in vigoare, presedintele UNPR, Marian Milut, propune deducerea cheltuielilor cu cardurile de masa din impozitul pe profit in perioada acordarii acestora. De asemenea, proiectul prevede ca institutiile bugetare si societatile de stat care nu realizeaza profit nu vor putea acorda carduri de masa decat prin emiterea unei Hotarari de Guvern in acest sens. Nu in ultimul rand, in proiect se propune eliminarea obligativitatii consumarii cardurilor de masa in interval de o luna. Astfel, perioada in care acestea pot fi consumate se extinde pe termen nelimitat.
Nastrusnica idee a a lui Milut a starnit riposte din partea celor care cunosc in amanunt problematica tichetelor de masa. „Initiatorul acestui proiect de lege nu intelege cum functioneaza de fapt mecanismul si nu a luat in calcul elementele care fac imposibila aplicarea unei astfel de legi”, este de parere Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Sindicale Cartel Alfa, organizatie care detine o participatie de 10% la Accor Services Romania, companie emitenta de tichete de masa. Potrivit declaratiei lui Bogdan Hossu, cel mai important punct care face imposibila aplicarea unei astfel de legi este reteaua redusa de POS-uri (Point Of Sale) instalate la comercianti. Astfel, cardul de masa devine inutil.
Platile prin card in magazine, in faza de pionierat
Un studiu realizat de Insomar la inceputul acestui an releva ca 10% din populatia Bucurestiului si 15% din populatia a 91 de localitati urbane ale tarii nu stiu de existenta unui serviciu bancar ce permite efectuarea cumparaturilor din magazine prin card. Rezultatele studiului au demonstrat faptul ca posesorii de card din Bucuresti sunt mult mai instruiti si mai informati decat cei din alte orase. De asemenea, utilizarea cardurilor in magazine pentru plati are o incidenta de 21% in randul bucurestenilor si de 10,7% in randul posesorilor de card din celelalte orase. Aceste rezultate evidentiaza un singur fapt, si anume ca in Bucuresti exista mai multi comercianti unde se poate plati prin card. Unul din cinci comercianti acceptator de card isi desfasoara activitatea in Bucuresti. La sfarsitul lunii martie 2005, in Romania existau peste 16.000 de comercianti la care se putea plati direct cu cardul, la o populatie ce depaseste 22 de milioane de locuitori.
Alocatie sociala sau promovare a cardurilor?
Desi la prima vedere proiectul de lege initiat de UNPR pare unul menit sa duca la dezvoltarea pietei de carduri si la promovarea platilor prin aceste instrumente, de fapt acesta, daca ar fi aprobat, ar duce la eliminarea de pe piata a companiilor emitente de tichete de masa. Virarea contravalorii tichetelor de masa direct in contul de card va semana cu o alocatie sociala. Practic, conceptul „tichet de masa” ar disparea.
De asemenea, initiatorul proiectului nu a luat in calcul faptul ca multe magazine mici accepta plata prin tichete de masa. Micii buticari nu au auzit insa de POS-uri sau nu vor sa auda inca de aceste masinarii. Prin urmare, atata timp cat magazinele care accepta la plata tichete de masa nu vor avea instalate POS-uri, astfel incat utilizatorii cardurilor de masa sa nu resimta schimbarea ca pe una de fond, ci doar ca pe una de forma, demersul UNPR ramane utopic.