» Comertul, constructiile, industria prelucratoare si dezvoltatorii imobiliari au fost domeniile cele mai lovite de falimente.
» Impozitul forfetar va da un branci spre lichidare multor startup-uri si firmelor foarte mici.
Numarul dosarelor deschise pentru procedura de faliment in primul trimestru a ajuns la 4.000, in crestere cu 84% fata de perioada similara din 2008, si ar putea atinge un nivel-record, de 20.000, pana la sfarsitul anului, ne-a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania. In acelasi timp, numarul dosarelor de insolventa deschise in primul trimestru a crescut cu peste 50%, la aproape 5.000, si ar putea depasi 20.000 pana la sfarsitul anului, potrivit lui Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR). Procesele de insolventa sau faliment au luat amploare incepand din octombrie 2008, in special din cauza caderii pietelor la export, scaderii consumului managementului defectuos, lipsei de lichiditati, accesului restrans la creditare si dobanzilor mari si devalorizarii monedei nationale. In plus, o serie de masuri fiscale noi, cum ar fi introducerea impozitului forfetar, vor accentua dinamica falimentelor in randul IMM-urilor.
Specialistii Coface vad ca principal factor de accelerare a falimentelor blocajul finantarii bancare sau externe. "Comportamentul de plata al companiilor romanesti s-a deteriorat semnificativ incepand cu luna octombrie 2008. Incidentele de neplata au crescut in medie cu mai mult de 500% fata de media primelor noua luni din 2008. socul violent produs de criza asupra companiilor a condus la un numar-record de falimente in 2008 (14.157), care se va intensifica in 2009. Practic, toate companiile dependente de finantare bancara sau externa au fost profund afectate, in cazul multora dintre ele, deconectarea de la aceste «aparate» ducand la intrarea in colaps, cu efecte asupra tuturor creditorilor acestora", a spus Ionescu. De asemenea, sunt asteptate si falimente mari, dar, in principal, din cauza fraudelor.
In ultimele doua trimestre, cele mai multe dosare de insolventa s-au inregistrat in comert (circa jumatate din total), in constructii (in crestere ingrijoratoare), in industria prelucratoare si in domeniul dezvoltatorilor imobiliari, spune Stanescu. "Tendinta crescatoare a numarului de insolvente noi a pornit din trimestrul IV 2008, cand s-au deschis 5.000 de dosare, si a continuat in aceeasi masura si in primul trimestru din acest an, cu alte 5.000 de dosare. Principalele cauze, pe langa criza in sine care s-a resimtit prin scaderea masiva a exporturilor si a consumului, au venit dinspre restrangerea accesului la credite, nivelul ridicat al dobazilor, devalorizarea monedei nationale si, nu in ultimul rand, managementul neperformant", a adaugat Arin Stanescu. Potrivit lui Stanescu, incepand din vara am putea asista la o crestere mult mai accentuata a insolventelor in randul dezvoltatorilor imobiliari daca situatia nu se va schimba puternic in bine. In opinia lui Stanescu, cea mai ingrijoratoare problema din acest an va fi cresterea somajului.
"Cresterea numarului de falimente in randul IMM-urilor a inceput in decembrie, dar a luat amploare in februarie. Introducerea impozitului forfetar in maniera adoptata creeaza si mai multe probleme decat rezolva. De la plata acestui impozit ar fi trebuit exceptate trei categorii de firme cele foarte mici, startup-urile si firmele bun-platnice care au fost lovite subit de criza si au intrat pe pierdere. Aceste firme chiar ar trebui stimulate. Desi Finantele asteapta sa stranga circa 350 milioane euro pe baza acestui impozit, colectarea se va cifra sub 250 milioane euro, iar falimentele provocate de introducerea acestui impozit vor genera pierderi de 500 milioane euro la buget", a zis Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Insolventa/Faliment
Procesul de insolventa presupune in prima faza o perioada de observatie. Apoi poate continua fie cu procedura de reorganizare – cand firma prezinta posibilitati de redresare –, fie cu deschiderea procedurii de faliment. "Cele mai multe dosare de insolventa, peste 95%, ajung in procedura de faliment. In prezent se lucreaza la o lege de salvgardare a societatilor, pentru a se imbunatati ponderea privind reorganizarea", a spus Stanescu. "La noi se deschide rapid procedura de intrare in faliment, dar inchiderea dosarului survine abia in 3-5 ani. In final, cei mai afectati sunt furnizorii, care ajung sa recupereze in medie doar 6% din valoarea creantelor", a afirmat Ionescu.