22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursele sfasiate de temerile de recesiune

Bursele sfasiate de temerile de recesiune

» Pe fondul scaderilor de amploare, BVB a suspendat ieri tranzactiile pentru a doua oara in 2008.

» Capitalizarea Bursei s-a redus anul acesta cu 60 de miliarde de lei.

Schimburile bursei de Valori au fost suspendate ieri pentru o jumatate de ora, leul a cazut cu 4% in prima parte a sedintei valutare si a recuperat cea mai mare parte din pierdere in finalul zilei, iar dobanzile din piata bancilor s-au incadrat automat.
Analistii explica miscarile din piata financiara si prin faptul ca oricate miliarde de euro sau dolari au injectat si vor injecta in piata autoritatile din SUA, Europa si Asia, in scopul deblocarii crizei de lichiditati, temerile privind o recesiune grava si iminenta la nivel international sunt in crestere alarmanta. In acest context, aversiunea investitorilor fata de pietele bursiere din intreaga lume creste vertiginos cu fiecare zi, ceea ce face sa asistam la retrageri fara precedent de bani din pietele de capital, chiar daca investitorii scot sume infime in comparatie cu cele care au intrat.
Pentru a doua oara in acest an, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a suspendat ieri schimburile cu actiuni, la ora 13,41, din cauza ca indicele principal al pietei, BET, a scazut accelerat pana la atingerea nivelului de alerta (minus 12%). Conform regulamentului BVB, sistemul de tranzactionare se blocheaza automat daca indicele BET scade cu 12%, iar vineri, fara a lua in calcul titlurile Bancii Transilvania (TLV) – suspendate de la tranzactionare pentru consolidarea valorii nominale, BET a atins nivelul de alerta.

"Tranzactiile au fost suspendate deoarece indicele reprezentativ al pietei scazu-se cu 12%. Am avut consultarii cu brokerii si am hotarat reluarea tranzactiilor dupa 30 de minte, fiind exclusa o noua suspendare, indiferent de scaderi", ne-a declarat Stere Farmache, presedintele BVB.
Dupa reluarea tranzactiilor, deprecierile titlurilor listate la BVB s-au amplificat, astfel ca majoritatea ac-tiunilor scadeau cu limita maxim admisa de sistem, de 15%. Pana la finalul sedintei doar cateva actiuni au reusit sa-si tempereze usor din scaderi, cele mai multe prabusindu-se cu 15%. Cel mai bine dintre titlurile lichide au rezistat actiunile BRD, care au inchis in scadere cu "doar" 8%. Astfel, principalii indici ai bursei au coborat pana la un minim al ultimilor 4 ani si jumatate, dupa ce in acest an au pierdut intre 68% si 86% din valoare. De la inceputul acestui an, capitalizarea Bursei s-a redus cu circa 70%, echivalentul a 60 de miliarde de lei (16,3 miliarde euro), pana la 26,5 miliarde lei.

Primele burse care au dat tonul scaderilor de amploare, sub presiunea vanzarilor agresive, au fost cele asiatice, din Japonia si Hong Kong, ai caror indici au cazut la minimul ultimilor 5 ani. In Europa, bursele britanica, germana si franceza pierdeau circa 7-8% in jurul orei 17.30. De asemenea, bursele din SUA deschideau in scadere cu 4,4-5%.

Cele mai citite

U Cluj și-a adus golgheter! Cel mai bun marcator din Armenia a semnat cu „șepcile roșii”

Universitatea Cluj a oficializat transferul atacantului armean Artur Miranyan, golgeterul campionatului Armeniei, care vine liber de contract la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău. Golgeterul Armeniei,...

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă