23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBursa a devenit casa de licitatii

Bursa a devenit casa de licitatii

» BVB a restrans sedinta la 1 minut de licitatii.

» Indicele BET-FI a picat cu 15%.

Bursa de valori bucuresti (BVB) a hotarat ieri prelungirea perioadei de predeschidere, in care ordinele de vanzare si de cumparare sunt lansate pe ecranele brokerilor, dar nu sunt executate efectiv. Bursa din Bucuresti, la fel ca alte piete din regiune, care au mers chiar pana la suspendarea tranzactiilor, a dorit sa preintampine prabusirea cotatiilor sub impactul unui nou val de panica propagat dinspre Wall Street si dinspre bursele asiatice. Datorita fusului orar, Bursa de Valori Bucuresti si bursa din Moscova ar fi fost primele piete din Europa care ar fi trebuit sa deschida sedinta de tranzactionare de ieri, dar deoarece devenise clar ca erau previzibile pierderi masive, au hotarat prelungirea perioadei de predeschidere.

In particular, conducerea BVB a decis prelungirea perioadei de predeschidere pana la ora 16.30, renuntandu-se astfel la perioada de tranzactionare din piata continua. "Am luat aceasta masura conform regulamentelor proprii care ne permit sa modificam starea pietei in functie de context. Prelungirea predeschiderii este menita sa asigure investitorilor ragazul necesar pentru a asimila in liniste stirile cu impact pentru piata de capital si sa ofere posibilitatea de a testa mai bine piata", ne-a declarat Stere Farmache, presedintele BVB.
Potrivit lui Farmache, pe toata perioada predeschiderii (9.45-16.30) a existat un pret potential, iar investitorii au avut posibilitatea de a introduce ordine in sistem si de a le modifica in functie de asimilarea stirilor aparute. "Dupa 16.30, vom avea preturi stabilite dupa modelul licitatiilor folosite in trecut de BNR. Se vor aloca actiuni in functie de volumele maxime satisfacute la pretul potential", a explicat Farmache.

 

Intr-un singur minut, in preinchiderea BVB, titlurile SIF au pierdut 15%, maximul admis de sistemul de tranzactionare, iar indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a picat cu 10%. Desi sedinta de vineri a durat doar un minut, lichiditatea BVB a fost de 23,4 milioane lei, din care 2,1 milioane lei pe segmentul Rasdaq. "De altfel, tot azi, mai multe burse europene – din Viena, Ljubljana, Moscova, Zagreb si Kiev – au procedat la masuri similare.

Bursa din Viena, cu care avem o stransa colaborare, a luat decizia prelungirii predeschiderii pana la ora 13.00 dupa o consultare cu noi. La ora 13.00, vazand ca indicele ATX pierde peste 10%, conducerea bursei din Viena a luat o masura administrativa de a limita la 10% scaderea pe fiecare titlu, astfel ca s-au executat tranzactii cu doar un titlu", ne-a declarat Stere Farmache. In cursul zilei, autoritatea pietei de capital din Rusia a decis suspendarea tranzactiilor.

In jurul orei 17.30, principalele burse europene – din Londra, Frankfurt si Paris – pierdeau intre 6 si 10%.

Despre cum a evoluat piata in cursul saptamanii, pe larg in articolul "Dublu infarct la Bursa de Valori", paginile 14-15.

Reluarea tranzactiilor speculative coboara bursele
Reluarea tranzactiilor speculative, interzise timp de trei saptamani, si avertismentul Standard&Poor’s privind iminenta coborare a ratingului General Motors si Ford au dat semnalul unui nou val de caderi ale pietelor de capital. Miercuri seara americanii au scos interdictia de tranzactie speculativa ("short-selling"), pusa pe aproximativ 1.000 de titluri ale companiilor. Arbitrii pietei de capital american au interzis initial o practica prin care investitorii puteau vinde actiuni pe care nu le aveau, in speranta ca le vor putea cumpara in viitorul apropiat la preturi mai mici.

Cele mai citite

INS: Câştigul salarial mediu brut în 2022 a fost de 77.416 lei

Salariaţii cu studii superioare au avut o pondere de 36,5%, iar femeile au reprezentat majoritatea, cu 58,5% La nivelul anului 2022, câştigul salarial mediu brut...

Alertă! Secretara-şefă a Universităţii de Medicină din Bucureşti, dată dispărută și căutată la nivel național

Matei Vali Cătălina (43 ani), secretara-șefă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a fost dată dispărută! Secretara-şefă a Universităţii de Medicină...

Se retrage Adi Petre! Fostul atacant al lui FCSB își încheie cariera de fotbalist la doar 26 de ani

Adrian Petre, un nume cunoscut în fotbalul românesc și internațional, se retrage din activitatea sportivă la doar 26 de ani, după o carieră marcată...
Ultima oră
Pe aceeași temă