2.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBruxelles, unul dintre cele mai cosmopolite orase ale lumii

Bruxelles, unul dintre cele mai cosmopolite orase ale lumii


De ce Belgia? Pentru ca este „cel mai bine pazit secret al Europei”, dupa cum spun localnicii. Orase medievale, catedrale gotice, castele, peste 350 de sortimente de bere si ciocolata imposibil de gasit in alta parte. O tara bizara, cu cinci guverne, sapte parlamente, trei steaguri nationale si cinci sarbatori nationale. O tara formata din trei provincii – Walonia in sud, Flandra in nord si Bruxelles in centru.

Capitala, Bruxelles, este unul dintre cele mai cosmopolite orase ale lumii. Cu o varsta de peste o mie de ani, orasul este totodata si capitala Europei. Aici isi au casa Comisia, Consiliul si Parlamentul European. Format din 19 districte, Bruxelles are peste un milion de locuitori si impresia este ca fiecare vorbeste o alta limba, desi oficiale sunt germana si franceza.

Casele Ghildelor si Turnul Primariei, emblemele Bruxelles-ului

Belgienii spun ca de-a lungul vremurilor au fost ocupati de toate popoarele puternice ale acestei lumi – spanioli, englezi, germani, francezi, toti lasand amintiri concretizate in cladiri cu stiluri arhitectonice diferite, contrastante. Astazi langa catedrale gotice sau biserici se inalta fatade glaciale de sticla sau case in stil art nouveau sau art deco.
Inima acestui oras este Grand Place (Grote Markt), un scuar inconjurat de Casele Ghildelor si Turnul Primariei Centrale, considerat a fi cel mai frumos din Europa. Faima si frumusetea Grand'Place sunt date mai ales de elaboratele decoratiuni ale Caselor Ghildelor.
Si daca New York are Statuia Libertatii, Copenhaga – Mica Sirena, Bruxelles il are pe Manneken Pis, statuia unui baietel aflat intr-o pozitie „compromitatoare”, care de cateva veacuri este atractia majora a celor care trec prin oras. Prima reactie in fata lui Manneken este una de amuzament. O statuie mica, dar care starneste un interes enorm. Belgienii il accepta insa pe micul baiat asa cum este si le raspund turistilor ca daca Manne-ken ar fi avut inaltimea Statuii Libertatii atunci Bruxelles-ul ar fi fost vesnic inundat. Pentru ca Manneken este de fapt o fantana arteziana, iar apa tasneste dintr-un loc acoperit de obicei de pantaloni. Baietelul, aflat in coltul Stoofstraat (Rue de L'Etuve) si Eikstraat (Rue du Chene), are o garderoba impresionanta, formata din peste 650 de costume, pe care le-a primit de-a lungul timpului. Manneken este imbracat doar in zile care au o semnificatie deosebita pentru belgieni si uneori in weekend.

Berea Trappist si pralinele, traditii nationale

Belgia este tara celei mai bune beri, spun localnicii, precizand ca aceasta afirmatie o fac incercand sa fie obiectivi. O vizita in Bruxelles nu poate fi completa fara un popas intr-o o cafenea sau intr-o berarie. Doar aici pot fi degustate soiuri ciudate de bere, din cirese, zmeura sau caise, sau faimoasele beri Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren si Achel, produse de calugarii manastirii Trappist. Cu un pret de 3,5 euro pentru un pahar, berile Trappist sau cele de fructe se gasesc in toate berariile si cafenelele din Bruxelles. Pretul, destul de marisor pentru buzunarul unui turist roman, este pe masura gradelor de alcool ale acestor beri, care se inscriu undeva intre 8 si 11,5%, in functie de sortiment. De la inceputul istoriei sale, in Belgia ciocolata a fost considerata un dar. „Pralinele si balotinele” belgiene sunt considerate si astazi cadoul perfect pentru orice ocazie. In centrul capitalei, pe fiecare strada sunt magazine in care se vand exclusiv produse din ciocolata, ambalate in cele mai sofisticate moduri.
Un tur complet al orasului Bruxelles costa 16 euro pentru adulti, 8 euro pentru copii si 14,5 euro pentru studenti. Se incepe cu o scurta plimbare prin Grand'Place, iar dupa aceea, trecand pe langa Catedrala Sf. Mihail, se porneste spre marginea orasului, spre Heyseldistrict, locul unui alt simbol al Belgiei – Atomium. Pana acolo pot fi vazute resedinta regala, pavilionul chinezesc si turnul japonez. La intoarcerea spre centrul orasului, districtul Cinquantenaire este dominat de impunatorul Arc de Triumf, construit in timpul domniei regelui Leopold II. Se ajunge apoi in inima Europei, in locul unde se gasesc toate cladirile Uniunii Europene.

Cele mai citite

Descoperire macabră la Lipova, în județul Arad

Polițiștii au găsit sâmbătă un cadavru uman în stare avansată de descompunere în orașul Lipova din județul Arad, potrivit IPJ Arad. „La data de 16...

Analiza PESTEL – Un instrument esențial în antreprenoriatul social

Într-un mediu de afaceri dinamic și adesea impredictibil, analiza PESTEL reprezintă un instrument esențial pentru antreprenorii sociali, oferind o perspectivă completă asupra factorilor externi...

Opoziția conservatoare din Germania îl acuză pe Olaf Scholz de sprijinirea „propagandei” Moscovei

Cancelarul Olaf Scholz este criticat de opoziţia conservatoare din Germania, care l-a acuzat sâmbătă că a contribuit la "propaganda" Moscovei prin apelul său telefonic...
Ultima oră
Pe aceeași temă