11.3 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBRD sustine a saptea parte din castigul SocGen

BRD sustine a saptea parte din castigul SocGen

» BRD a realizat in 2007 un profit-record de 917 milioane lei (275 milioane euro).

» Actiunile BRD au urcat ieri cu 5,6%, la 19 lei, ca reactie a investitorilor la rezultatele bancii.

» Société Générale a raportat un castig net de 947 miliarde euro.

BRD-groupe société
Générale a realizat anul trecut un profit net record pentru intregul sistem bancar romanesc, de 917 milioane lei (circa 275 milioane euro), depasind cu 40% castigul din anul anterior. Rezultatul raportat de BRD reprezinta mai mult de un sfert (aproximativ 29%) comparativ cu castigul net inregistrat de banca-mama, Société Générale, de 947 milioane euro, care s-a redus de aproape cinci ori fata de 2006. Reducerea semnificativa a profitului net al SocGen a fost influentata in principal de pierderile de 4,9 miliarde euro de pe urma tranzactiilor neautorizate efectuate in ianuarie de traderul Jerome Kerviel. Daca BRD ar transfera integral partea din profitul net care i se cuvinte actionarului sau majoritar, Société Générale, in acest an dur pentru grupul financiar francez, atunci ar sustine aproximativ a saptea parte din profitul net al companiei-mama. Aproximarea tine cont si de faptul ca BRD a afisat rezultate conform standardelor romanesti de contabilitate. BRD a inregistrat in 2007 o crestere accelerata a tuturor activitatilor sale. Astfel, in 2007 BRD a atras venituri nete bancare de 2,51 miliarde lei (753 milioane euro), cu 42% mai mult decat in anul precedent, in vreme ce rezultatul brut din exploatare a urcat cu 54%, la 1,407 miliarde lei. Rezultatul net consolidat – pentru toate companiile financiare din structura, BRD-GSG, BRD Soclease IFN, BRD Finance IFN si BRD Securities – a avansat cu 36%, pana la 932 milioane lei. Strategia pe care BRD a aplicat-o in 2007 s-a bazat pe dezvoltarea conceptului de "banca de proximitate", reteaua bancara a BRD extinzandu-se cu 206 noi agentii, pana la 806. Anul trecut BRD a reusit sa atraga 30.000 de noi clienti si a recrutat 2.400 de noi salariati.
In 2007 valoarea creditelor acordate de BRD a crescut intr-un ritm mai accentuat decat valoarea depozitelor atrase, nivelul creditelor apropiindu-se foarte mult de nivelul depozitelor. La nivel consolidat, nivelul creditelor acordate a fost de 26,9 miliarde lei, in urcare cu 44%, iar nivelul depozitelor atrase a avansat cu 37%, pana la 27,01 miliarde lei. Persoanele fizice au contribuit cu 45% la totalul depozitelor si au solicitat 50% din totalul creditelor.

SocGen si BRD au participat cu 250 milioane dolari la creditul sindicalizat de 3 miliarde dolari contractat de KazMunaiGaz pentru a prelua 75% din The Rompetrol Group (TRG). De asemenea, BRD a fost finantator principal in cadrul creditelor sindicalizate pentru proiectul imobiliar Baneasa (186 milioane euro), pentru Energomontaj (120 milioane euro), pentru proiectul imobiliar Masterange (80 milioane euro) si pentru Hidroconstructia (60 milioane euro).
Desi a raportat un profit-record pentru 2007, BRD a abordat o strategie prudenta. Pe segmentul creditului de consum, BRD si-a redus voluntar ponderea fata de 2006, de la 26% la 21-22%, iar pe segmentul creditului imobiliar ponderea a coborat de la 12,7% la 10%. In acelasi timp, cota de piata a BRD privind depozitele a urcat de la 17% la 19%. BRD a inregistrat in 2007 printre cele mai scazute niveluri ale riscului de creditare, situandu-se mult fata de media pe sistem. Activele totale ale BRD au ajuns la 38,966 miliarde lei (11,7 miliarde euro), in urcare cu 39% fata de sfarsitul anului 2006. BRD, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor, are o cota de piata de circa 16%, potrivit reprezentantilor bancii, dar acest lucru este nerelevant atat timp cat restul bancilor nu prezinta transparent rezultatele lor in Romania, ci doar camuflat, pe grup.
"Pentru 2008 BRD va actiona cu mai multa prudenta decat in anii precedenti, din cauza amenintarilor care planeaza asupra economiei mondiale si a Romaniei", a declarat Patrick Gelin, presedintele BRD-GSG. BRD are o capitalizare de 13,24 miliarde lei (3,62 miliarde euro), a doua de la BVB dintre companiile locale.

Cele mai citite

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...

Guvern: 271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții...
Ultima oră
Pe aceeași temă