8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBogdan Drăgoi amendat de ASF pentru concertare ilicită împotriva intereselor Bursei de Valori...

Bogdan Drăgoi amendat de ASF pentru concertare ilicită împotriva intereselor Bursei de Valori București SA 

Bogdan Drăgoi a fost găsit de ASF concertând împreună cu SAI Muntenia Invest SA împotriva acționarilor Bursei de Valori București SA. Amendă de 10.000 de lei pentru votantul mutării  de milioane de euro a sediului Bursei în clădirea cu investitori secreți – America House

Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat, la data de 1 Martie 2023, că SIF Banat Crișana și SAI Muntenia Invest SA operează sub aceeași persoană – președintele SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi, dar și că acesta a ascuns în mod deliberat raportarea numărului total de acțiuni cu drept de vot către investitorii Bursei de Valori București.

”în considerarea dispozițiilor art. 2 alin. (2) litera d) din Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare (denumita în continuare Legea nr. 24/2017), întrucât SIF Muntenia S.A. este administrată de SAI Muntenia Invest S.A., iar SAI Muntenia lnvest S.A. este deținută in proporție de 99.98% de SIF Banat-Crișana S.A. Arad, aceasta din urma este prezumată ca acționează în mod concertat cu SIF Muntenia S.A. în legătură cu emitentul Bursa de Valori București S.A., se arată în decizia ASF nr. 199/01.03.2023.

Bogdan Drăgoi amendat de ASF
Bogdan Drăgoi amendat de ASF

România Liberă a arătat de curând cum un vot restrâns, de doar 57 %, a investitorilor Bursei de Valori București, a hotărât la sfârșitul anului trecut mutarea sediului BVB din clădirea fanion International Business Center Modern în condiții contractuale exorbitante și exigente: 5 milioane de euro doar investiția pe relocare și amenajare și 10 ani de chirie uriașă fără posibilitatea renegocierii sau întreruperii contractului.  

Totodată, RL a arătat că societatea care deține clădirea America House, Complexul Multifuncțional Victoria SRL, prezentată în mod fals ca fiind deținută de Morgan Stanley, este în fapt o societate cu risc foarte mare de insolvență și cu acționariat ascuns. România Liberă a încercat atunci să afle cine sunt beneficiarii reali dar nu a primit niciun răspuns. De asemenea, contactați de RL, avocații grupului francez AEW (foștii deținători ai America House) Clifford Chance Badea ne-au transmis că au fost rugați de clienții lor, fondul de investiții franceze AEW, să nu comenteze.

Demersul RL s-a realizat în baza unei suspiciuni de interese ascunse și de încălcarea datoriei fiduciare de către administratorul/ administratorii societăților de investiții financiare și de administratorii Bursei de Valori București.

Din cercetările RL extrase din raportările BVB rezultă că noul contract de închiriere nu reflectă puterea financiară a BVB, societatea având venituri totale de 5,5 milioane de euro în 2021, exact costul de relocare al noului contract de închiriere, iar în anul 2022 BVB nu a înregistrat venituri pe grup substanțial mai mari, acestea înregistrând in jur de 6,7 milioane de euro. Chiria solicitată de 20 de euro mp a America House, comparativ dublu costurilor în locația actuală, este însoțită și de clauze restrictive, BVB neavând posibilitatea relocării așa cum beneficiază în prezent, de o notificare de 6 luni oricând pe perioada desfășurării contractului.

Bogdan Drăgoi amendat de ASF
Bogdan Drăgoi amendat de ASF

Despre societățile de Investiții Financiare SIF Banat Crișana și SIF Muntenia SA

Aflăm din raportările celor două entități financiare următoarele:

”SIF Banat-Crișana este o companie autogestionată și din martie 2018 este autorizată de ASF ca administrator de fonduri de investiții alternative (AFIA) și este clasificată conform prevederilor Legii nr. 243/2019 ca fond închis de investiții alternative, diversificat, adresat investitorilor de retail (AIFRI), autogestionat, autorizat de ASF în această calitate din iulie 2021.” Președintele SIF Banat Crișana S.A. este Bogdan Drăgoi.

”Societatea de Investiții Financiare Muntenia S.A. (Compania) este o persoană juridică română, înființată ca societate pe acțiuni cu capital integral privat, clasificată conform reglementărilor legale aplicabile ca Fond Alternativ de Investiții de tip Societate de Investiții, în categoria Alternative. Fond de investiții destinat investitorilor de retail cu o politică de investiții diversificată, închisă, gestionată din exterior. Președintele SAI Muntenia S.A. este Adrian Simionescu.

Cele două entități par distincte la prima vedere, însă așa cum ASF a concluzionat, președintele Adrian Simionescu este un subordonat al lui Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat Crișana, care deține 99,8% din acțiunile SAI Muntenia Invest S.A.

”potrivit raportării de dețineri 5%, înregistrate la A.S.F. cu nr. RG/3180/01.02.2022 și publicate pe website-ul BVB în data de 02.02.2022, urmare a tranzacției din data de 05.01.2022 cu acțiuni emise de Bursa de Valori București S.A., SIF Banat-Crișana S.A. a depășit singură pragul de 5% din totalul drepturilor de vot asupra emitentului, iar împreună cu SIF Muntenia S.A., persoana cu care este prezumată ca acționează în mod concertat în legătură cu emitentul Bursa de Valori București S.A. deține un număr total de 763.302 acțiuni emise de Bursa de Valori București S.A., reprezentând un procent de 9,50% din totalul drepturilor de vot asupra emitentului,”

SIF Banat Crișana, politici interne fără dovezi

Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat obiecțiuni însoțite de dovezi  de la SIF Banat Crișana înainte de a lua o decizie cu privire la sancțiuni. Din cuprinsul informării intrate în posesia RL, reiese că SIF Banat Crișana nu a prezentat ASF dovezi clare de angajamentele fiduciare (in interesul investitorilor) ale administratorilor în cauză (Bogdan Drăgoi și Adrian Simionescu) ci s-a bazat pe politici interne pentru o justificare puerilă în fața organului de control financiar ASF: ”prin obiecțiunile formulate având în vedere că SlF Banat-Crișana S.A. deține politici, reguli și proceduri interne care nu permit existența unei cooperări, societatea a interpretat situația existentă, considerând ca nu a acționat și că nu acționează în mod concertat cu SIF Muntenia S.A. în ceea ce privește emitentul Bursa de Valori București S.A.. Însă, întrucât obiectul prezumției îl constituie faptul că persoanele care acționează concertat sunt legate printr-un acord expres sau tacit pentru a înfăptui o politică comună în legătură cu un emitent, proba contrară nu poate consta într-o declarație de sens contrar textului de lege care stabilește prezumția legală sau doar prin exemple de dispoziții din politicile, regulile  și procedurile scrise ale acționarilor, ci proba contrară ar trebui coroborată cu documente sau elemente de conduită care să dovedească faptul că aceștia nu acționează în mod concertat și nu au înfăptuit și nu înfăptuiesc o politică comună. Simpla raportare numai la texte din reguli și proceduri, sau la exemplificări din politici sau elemente de conduită, nu este suficientă pentru a demonstra ca cei doi acționari, SlF Banat-Crișana S.A. și SIF Muntenia S.A., nu acționează în mod concertat în legătură cu emitentul Bursa de Valori București S.A”

Bogdan Drăgoi amendat de ASF

Interese Ascunse

România Liberă a dezvăluit cum Bogdan Drăgoi acționează împotriva intereselor statului și a propriilor acționari pentru a obține controlul Grand Hotel Bucharest (fost Intercontinental), atât prin supralicitarea pachetului de 15 % acțiuni la Grand Hotel Bucharest cât și forțarea intrării în insolvență a Lido S.A. societatea deținută majoritar de statul român în care acționarii minoritari au acuzat deschis presiuni și ilegalități în insolvența Lido S.A. de la creditorul majoritar controlat de Bogdan Drăgoi. România Liberă a arătat cum printr-un contract păgubos de închiriere spații, LIDO S.A. a căzut pradă unui dezvoltator imobiliar Akcent care a vândut creanța în mod surprinzător către sucursala societății SIF Banat Crișana reprezentată de Bogdan Drăgoi care a umflat creanța inițială de mai multe ori.

Cine este Bogdan Drăgoi

Bogdan Drăgoi este fiul lui Dan Drăgoi, un general în rezervă și devenit om de afaceri extrem de puternic de la începutul anilor ’90, considerat „mâna dreaptă” a lui Victor Stănculescu, conform Ziarului Financiar. Din anul 2000, Dan Drăgoi s-a apropiat de grupul lui Adriean Videanu, un important lider al Partidului Democrat Liberal.

A trecut pe rând de la patron de TV (2004-2006) la funcții de putere în stat : consilier la Ministerul Integrării Europene ( 2006), secretar de stat in Ministerul Finanțelor Publice ( 2007 si 2009, director general la departamentul economic din primăria capitalei (pe vremea lui Traian Băsescu 2007 – 2008 ) , 3 luni ministru de finanțe (2012) și consilierul președintelui de atunci Traian Băsescu până la finalul mandatului său.

Riseproject.ro a desfășurat o amplă analiză despre grupul și cercul relațional al familiei Drăgoi.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

Ce salariu câștigă un șofer al Senatului: Sporuri, vouchere și indemnizații

Șoferii angajați la Senatul României beneficiază de un salariu brut lunar de 6.344 lei (echivalentul a 3.712 lei net), plus vouchere de vacanță și...

A murit Teoharie Coca-Cozma, vocea inconfundabilă de la Sevilla 1986!

Teoharie Coca-Cozma, una dintre cele mai respectate voci ale jurnalismului sportiv din România, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani, lăsând...

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă